DORDRECHT – Thijs Biersteker is één van de negen kunstenaars die tijdens (RE)ACT, de eerste editie van een kinetisch, tech- en geluidskunstfestival in de Kunstkerk, werk exposeert. Het kunstfestival duurt tot 13 november en er zullen verschillende activiteiten rondom het festival plaatsvinden. Op 9 september wordt het kunstwerk voor de gevel aan de Augustijnenkamp onthuld. (Artist impressie Dudok)

Het festival (Re)Act begint vanavond om 17.30 uur en is gratis toegankelijk. De Dordtse dj en producent Lucien Foort, die in de jaren ’90 een wereldhit scoorde en aan de wieg stond van house muziek, maakt vanavond muziek met analoge geluidsapparatuur. Artistiek directeur Boris Gunst: “Met dit festival presenteren we verbeelding, creativiteit en inventiviteit als drijfveer achter de technologische ontwikkelingen en culturele veranderingen, die nodig zijn voor een visie op de toekomst.”

Thijs Biersteker (Foto boven) vertoont hier een nieuw kunstwerk, een zes meter hoge robotplant, als wereldprimeur. Verder doen mee Arno Coenen (bekend van de markthal in Rotterdam), Ana Oosting (genomineerd als kunstenaar van het jaar). Er zijn soundscapes te horen van Analog Kitchen (project van Lucien Foort, die een wereldhit heeft gehad) en Elise ’t Hart en Nils Davidse (o.a. toetsenist Blof, Handsome Poets).

Hoogtepunt wordt de onthulling van het kunstwerk dat Studio Job maakte en dat voor de gevel van de Kunstkerk aan de Augustijnenkamp opgebouwd gaat worden. Op 9 september wordt het kunstwerk in bijzijn van de internationaal befaamde kunstenaar onthuld. Morgen, donderdag 4 augustus start het RE(ACT) festival. Voor meer informatie www.kunstkerk.com.

Over de tentoonstelling

‘De samenleving wordt steeds vaker bedreigd door klimaat- en vervoersproblemen, oncontroleerbare virussen, natuurrampen. Hoewel deze problemen mede door onze wetenschappelijke en technische ontwikkelingen zijn veroorzaakt, neemt de hoop in techniek en wetenschap als oplossing voor dit soort vraagstukken toch toe. En dat is niet zonder reden. Gedreven door verbeelding heeft de mens het zichzelf mogelijk gemaakt om te vliegen, vuur te maken, licht te controleren, thuis te werken, inentingen te verplichten en de natuur vorm te geven. Laat de natuur dat toe? Er rijzen talloze vragen. Over wat de aard van de natuur zelf is. Voor de mens lijkt natuur soms een randverschijnsel, maar zij kan ons het volgende moment totaal overweldigen. Er is groei naast verval. En wat is dan onze eigen aard, zijn wij deel van die natuur of beheersen we haar? De urgentie van een juiste balans tussen wat mogelijk is en wat we verliezen is nu voelbaar in ieders leven en in de politiek. De vragen die opkomen zijn deels de Westerse vragen naar onze plaats in de wereld en deels lokale vragen, over de relatie bij ons in Dordrecht met het water, de zeespiegel, haar natuur.’

De tentoonstelling is tot en met 13 november te zien op donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.00 uur en de Kunstkerk is vrij toegankelijk. (Foto’s genomen tijdens eerste openingsweekend eind maart)