DORDRECHT – De historische binnenstad van Dordrecht is op zaterdag 28 mei 2022 het decor van een groots opgezet Barbershop-korenfestival: de BOF (Barbershop Ontmoetingsfestival). Het Dordtse koor Route Sixteen, dat voor de organisatie tekende, verwacht rond de zes- à achthonderd deelnemers. Zij zullen, in koren en kwartetten, op pleinen, in straatjes, op het water, in kerken, op terrassen, binnentuinen en andere verrassende plekken in het centrum het publiek trakteren op prachtige arrangementen.

Vocal Group Route Sixteen heeft het stokje overgenomen van de Duketown Barbershop Singers, een koor uit Den Bosch, waar het tweejaarlijkse evenement al vele edities plaatsvond. “Holland Harmony, de overkoepelende organisatie van Barbershop koren en kwartetten ‘gooide in de groep’ wie de organisatie eventueel op zich wilde nemen”, vertelt Cockie Wehrmeijer die de pr van Route Sixteen verzorgt. Route Sixteen, het koor dat van stilzitten niet weten wil, had hier wel oren naar. “We hebben het bij de gemeente aangegeven en die vond het ook een leuk idee.” Momenteel is de kerngroep, van vier vrouw sterk, bezig met het opzetten van een plan in grote lijnen. “Er wordt geprobeerd nog voor de zomervakantie dit aan het evenementenbureau voor te leggen zodat we het daarna kunnen gaan verfijnen.” Het motto van het festival: Bof jij even. “We verwachten zeker zo’n zes- tot achthonderd deelnemers waaronder ook jeugd- en jongeren/studentenkoren uit binnen- en buitenland, die de speciale aandacht hebben. Misschien zelfs wel negenhonderd deelnemers! De afgelopen periode kon er natuurlijk veel niet doorgaan, dus iedereen staat te popelen om weer aan een evenement mee te doen.”

Sing Along-event
Het format van de BOF waar momenteel hard aan wordt gewerkt: de hele zaterdag 28 mei 2022 zijn de koren en kwartetten overal in het centrum van Dordrecht te zien én te horen. En aan het eind van de middag komen alle koren en kwartetten bij elkaar en zingen gezamenlijk mét het publiek een aantal nummers. Voor de BOF worden er speciaal twee moderne en bekende nummers gearrangeerd. Iedereen, jong en oud kan dus meezingen. Een Sing Along-event net als op de kerstmarkt. “Als het plan is goedgekeurd kunnen we alle koren en kwartetten gaan aanschrijven. Een grote ontvangstruimte is inmiddels gevonden. Een gids zal de koren en kwartetten begeleiden naar hun optreedlocaties. Alle helpende handen zijn daarom zeker welkom!”

Europese Conventie

Een drukke tijd dus voor het koor, dat gedurende de coronacrisis zeker niet stil heeft gezeten. Dirigente Marlous Luiten organiseerde voor de leden activiteiten zoals quizzen, muziektheorie, video-opnamen en Zoom- en Jamulus-sessies. Ook werd het koor uitgeroepen tot ‘Dordtse club’ in de landelijke ‘club van het jaar’-verkiezing van NOC*NSF en Rabobank. Volgend jaar neemt Route Sixteen, dat Nederlands kampioen Barbershop-koor is, in het Zweedse Helsingborg met vele gerenommeerde internationale koren deel aan de Europese Conventie Barbershop Singing. “Dat vindt ook in mei 2022 plaats dus het wordt een hele drukke maand, maar we proberen natuurlijk qua organisatie dan al zoveel mogelijk afgerond te hebben. We hebben er in ieder geval ontzettend veel zin in!”

Meehelpen om de BOF tot een groot succes te maken, met een financiële bijdrage of als vrijwilliger? Mail dan naar bofjijeven@gmail.com.