DORDRECHT – De stijgende energiekosten dreigen Optisport Dordrecht, exploitant van de Sportboulevard, op korte termijn te gaan nekken. Als de gemeente niet binnen twee maanden financieel bij gaat springen, is het niet meer op te brengen, stelt locatiemanager Dennis van Rijswijk. Daarmee raken ook 73 sportverenigingen dakloos. Zij stuurden, verenigd in het Gebruikersoverleg Sportboulevard, vorige week een noodkreet richting gemeenteraad.

In de oorspronkelijke overeenkomst tussen gemeente, eigenaar van het complex, en Optisport stond dat als energietarieven of belastingen excessief zouden stijgen, partijen met elkaar in overleg zouden treden om dat op te lossen. “Op verzoek van de gemeente is die passage eruit gehaald”, zegt Van Rijswijk. “Het idee was dat er geïnvesteerd zou worden in een verduurzamingspakket. Er ligt al sinds 2019 een advies, maar daar is tot nu toe niets mee gedaan. Ondertussen mogen wij de energienota betalen en geeft de gemeente niet thuis.” Die nota was lange tijd rond de acht ton per jaar, maar schiet dit jaar naar bijna het dubbele: 1,5 miljoen. “Volgend jaar gaan we over naar een volledig variabel contract en stijgt dat naar 2,5 miljoen. Dan is het echt niet meer op te brengen.”

Doodsteek
Overigens wordt er al bijna geen gas meer verstookt, zegt Van Rijswijk. “Met de restwarmte van de koelinstallaties wordt bijvoorbeeld het zwembad verwarmd. Wij worden genekt door de koppeling van de gas- en de elektriciteitsprijs.” Volgens de eerder genoemde overeenkomst mag Optisport de gestegen kosten maar deels doorberekenen aan de clubs. Zij gaan 10 procent extra huur betalen, maar bovenop een relatief laag tarief. Dat gaat nooit de stijgende kosten dekken, zegt Van Rijswijk. “Als we het overigens wel zouden door mogen berekenen aan de clubs, zou dat voor hen de doodsteek betekenen. Dat kunnen zij nooit betalen.”

Noodpotje
De ogen zijn dus gericht op de gemeente. Tot nu toe gaf die niet thuis. De redenering: Optisport is een commerciële exploitant die zijn eigen boontjes moet doppen. “Ze laten ons lekker dobberen”, constateert Van Rijswijk. Hij vindt dat de gemeente tijdelijk de huur moet opschorten en dat het tijd is voor crisisoverleg. Tegelijkertijd is er de hoop dat de clubs steun krijgen uit het ‘energienoodpotje’ van 5 miljoen dat de gemeente heeft gereserveerd voor sportclubs en verenigingen. Aanvankelijk kregen de Sportboulevard-clubs niet eens de daaraan gekoppelde enquête. Die komt alsnog hun kant op, beloofde sportwethouder Marc Merx.