DORDRECHT – Bijna alle buurkinderen van Frenkie (bijna 2) trokken zaterdag hun gympies aan om geld in te zamelen met een sponsorloop voor het Diabetes Fonds Nederland. Ze renden ondanks het matige weer heel wat rondjes door Middenhoeve en om de grote zandbak. Daarmee haalden ze het mooie bedrag van 2.530 euro op voor onderzoek naar diabetes en het ontstaan ervan, onder andere bij jonge kinderen, zoals Frenkie de Jong.

Frenkie’s ouders hoorden een paar maanden geleden dat hun toen anderhalf jaar oude zoontje diabetes type 1 heeft. Een hele klap voor de peuter en zijn ouders, want type 1 betekent een levenslange afhankelijkheid van insuline die toegediend moet worden. Dat toedienen komt heel nauw, want de hoeveelheid is afhankelijk van veel factoren, zoals de hoeveelheid suikers (koolhydraten) die Frenkie eet, hoeveel hij beweegt of hij net een groeispurt heeft of misschien een beetje ziekjes is. Geef je teveel insuline, dan is dat heel schadelijk. Geef je te weinig, dan is dat op de lange duur ook heel schadelijk. Dankzij onderzoek zijn de behandelmethoden de afgelopen decennia steeds meer verbeterd, maar eenvoudig is de behandeling nog altijd niet.

Pizza

Arthyn Muller woont met zijn gezin ook in Middenhoeve en organiseerde met andere buren de sponsorloop met de buurkinderen. “De vaders hebben zich opgegeven voor de mini-marathon, die het Diabetes Fonds op 14 mei in Rotterdam houdt. We hebben hier in Middenhoeve een hele actieve Vrijwillige Vereniging van Eigenaren. Elke jaar organiseert de vereniging vier evenementen: paaseieren zoeken, de burendag, Halloween en een Kerstborrel. Voor dit extra evenement ondersteunt de vereniging ons. We hebben van tevoren gevraagd wie er na de sponsortocht pizza wilde eten en 161 pizza’s zijn besteld. Genoeg om een pizza-houtoven neer te zetten op ons plein. Voor alle deelnemende kinderen aan de sponsorloop hebben we een T-shirt laten bedrukken met hun naam en ons logo.”