DORDRECHT – Sarah Lahti is Zweeds recordhoudster op de halve marathon en schreef ook het Zweedse record op de 10.000 meter op haar naam. In 2016 en 2021 nam ze deel aan de Olympische Spelen. Naast de vele successen die ze op dit moment boekt, op oudejaarsdag nog de Sylvestercross, geeft ze clinics aan groepen en particulieren, en van jong tot oud. Ook in Dordrecht en omstreken. (Foto: Jos Nieuwland)

Met haar 28 jaar staat de in Zweden geboren Sarah Lathi op grote hoogte in haar sportieve carrière. “Ik zit op dit moment goed in mijn vel en kijk vol vertrouwen naar de toekomst”, zegt ze. In 2016 nam ze deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en in 2021 nog een keer in Tokio. Op dit moment is ze een van de snelste topatleten van Europa en dat ze goed in haar vel zit bewees ze toen ze op oudejaarsdag de Sylvestercross in Soest won.

Enthousiast
Een aantal jaren geleden ontmoette Sarah de Dordtse Caroline Bijl bij coach Honoré Hoedt, die Sarah begeleidt. “Ik vroeg Sarah of ze een clinic wilde geven bij mijn groep bij Fortius Atletiek aan het Halmaheiraplein in Dordrecht”, vertelt Caroline. “Sarah reageerde daar enthousiast op en het was een groot succes. Iemand in de club vroeg of zij dat bij een club in Gouda wilde doen. Ook daar vond iedereen de clinic heel leuk en leerzaam, waarna we brainstormden hoe we er een vervolg aan konden geven.” Sarah vult aan: “Ik stelde voor dat we het beter officieel konden maken door er een bedrijf in te starten. Caroline is ermee aan de slag gegaan en dat deed ze fantastisch, want die dingen kun je met een gerust hart aan haar overlaten.”

Runningclinic.nl
Begin december stond de website runningclinic.nl online. Via de site kan iedereen zich opgeven voor een clinic met Sarah, jong en oud. Op de vraag of de kloof niet heel groot is als een Olympiër aan de slag gaat met iemand die voor het eerst de veters strikt van zijn gloednieuwe hardloopschoenen, zegt ze: “Ik heb in Leiden een groep waar bij aanvang tegen me werd gezegd: je moet wel een beetje voorzichtig zijn hoor, want het is voor iedereen nieuw. Dat snap ik natuurlijk, je kunt niet te veel ineens willen. Deelnemers moeten echter ook weten dat je niet meteen een marathon kan lopen als je dat nooit eerder hebt gedaan. Ik weet hoe ik een beginner moet trainen met eerst wandelen, joggen, wandelen en verschillende adviezen. Voor mij is het juist heel leuk om te zien dat beginners de wil hebben om beter te worden. Het gaat er op die momenten niet om wie het snelste loopt, het gaat er ook om dat een clinic gezellig is. Hardlopen draait niet altijd om winnen.”

Gezelligheid voorop
De site was meteen een schot in de roos, zegt Caroline. “We zijn nu al in gesprek met een handvol geïnteresseerden, waaronder een bekende hardloopwinkel die clinics wil organiseren voor zijn klanten. Het is natuurlijk heel motiverend om een atlete als Sarah voor de groep te hebben staan.” In het buitenland is het heel gewoon en je ziet het nu ook vaker bij ons: een lunchclinic, waarbij collega’s de lunchpauze gebruiken voor een stukje bewegen. “Ik heb voor bedrijven verschillende van deze clinics verzorgd”, legt Sarah uit. “Soms vond het op wekelijkse basis plaats en soms ook later op de middag. Het zorgt altijd voor enthousiaste collega’s. Een bedrijf, of een groep collega’s onderling, kan kiezen voor een clinic die echt in een lunchpauze valt en naar keuze een half uur of langer kan duren. Ook kun je kiezen of je dat eenmalig doet of regelmatig. En ook hier staat gezelligheid voorop.”

Voor iedereen
Wie al in hardlooptraining is, kan de hulp van Sarah inroepen om het beste uit zichzelf te halen. Dat kan individueel, in koppels of groepjes. Ben je al goed, dan kun je nog beter worden. “Runningclinic is echt voor iedereen”, benadrukt Caroline. “Laat de grote prestaties van Sarah geen belemmering zijn om een clinic aan te vragen, zie het als een motivatie. Hoe cool is het om advies te krijgen van een Olympiër die daarvoor gewoon naar je toe komt?”