DORDRECHT – Drie maanden lang is een groep koks in opleiding met nieuwe Dordtenaren op pad gegaan. Deze gemêleerde groep deelde kennis over gewassen en de bereiding daarvan. De deelnemers kookten voor elkaar en bedachten samen nieuwe recepten. Dit bijzondere interculturele project heet Wortel Schieten en is een initiatief van Stichting Het Eetschap. Het Eetschap voerde het project al twee keer eerder uit elders in Nederland. Drechtstadsboer Robert Klaassen was zo enthousiast, dat hij Het Eetschap vroeg om een Dordtse editie te maken. Voor de deelnemers is het project afgelopen; de organisatie wil graag de resultaten van het project delen via een expositie waarvoor geld nodig is.  (Foto’s: Kees Dijkman)

Directeur van Het Eetschap, Dalila Sayd: “Fotograaf Kees Dijkman maakte tijdens de bijeenkomsten foto’s. Om deze tentoonstellingswaardig af te drukken is geld nodig. En ook om de verhalen van de deelnemers op te laten schrijven. We willen deze verhalen samen met de recepten gaan delen met het Dordtse publiek. Eerst via een korte tentoonstelling in Stadslandbouwkas De Oude Beer en daarna in een blijvende tentoonstelling elders in het centrum van de stad. Via crowdfunding zamelen we geld in. Inmiddels is meer dan een derde behaald. We hopen de rest de komende drie weken bij elkaar te brengen.”

Voedselvraagstuk

Dalila studeerde Food Design & Innovation aan de HAS in Den Bosch. “Ik bedacht het project omdat ik zie dat er in de verplichte inburgeringscursus nauwelijks sprake is van wederkerigheid. Er staat iemand voor de groep die vertelt over de Nederlandse taal en cultuur. Er wordt niets of weinig gevraagd van de kennis en ervaring van de nieuwkomers terwijl zij vaak zoveel kennis of wijsheden meebrengen, ook op het gebied van voedsel en voedselbereiding. Mbo- en hbo-studenten, die een voeding gerelateerde opleiding volgen, kunnen daar veel van leren. Die twee uitgangspunten heb ik gebruikt bij het opzetten van Wortel Schieten. Een ander belangrijk thema is het voedselvraagstuk van de stedelijke bevolking. De komende decennia zal deze in Nederland steeds meer multicultureel worden. De nieuwe Nederlanders eten andere groenten en het is goed als deze meer en lokaal geproduceerd gaan worden. Als onderdeel van Wortel Schieten zijn deze gewassen in de kas van De Oude Beer geteeld.”

Vast onderdeel

“Ik hoop dat de uitwisseling van receptuur en verhalen van nieuwkomers veel meer onderdeel worden van zowel de inburgeringscursus als van mbo- en hbo-studies, die voedsel gerelateerd zijn. Mijn ouders kwamen als arbeidsmigranten uit Marokko naar Nederland met het idee dat ze later terug zouden keren. Zij hebben geen inburgering hoeven doen. Dat geldt nu ook voor arbeidskrachten uit Oost-Europa. Zij integreren nauwelijks in de Nederlandse cultuur met het idee dat ze hier alleen maar tijdelijk zijn voor werk. Ik denk dat deze Oost-Europeanen hetzelfde pad volgen als arbeidsmigranten uit Marokko en Turkije in de jaren zestig en zeventig. Dat is jammer. Het is een gemiste kans als we geen kennis en cultuur met elkaar delen.”

Samen koken

“In Dordrecht zijn we tien keer bij elkaar gekomen met studenten van de koksopleiding van het Da Vinci-college en met nieuwkomers uit Eritrea, Syrië, Indonesië, Tanzania, Burundi, India, Nederland en Iran. We hebben diverse plekken bezocht, zoals Stadslandbouwkas De Oude Beer en we hebben samen gekookt bij het Da Vinci College en bij DOOR. Er zijn zeven nieuwe gewassen gezaaid in de kas van de Oude Beer. Sommigen blijken zeer goed aan te slaan zoals okra, kousenband en buikcourgette. De deelnemers hebben dertien nieuwe recepten ontwikkeld waarin deze gewassen centraal staan. Wie de Stadslandbouwkas bezoekt kan de nieuwe groenten leren kennen en kopen. De groenten die met succes geteeld worden, zullen op termijn op grotere schaal gekweekt gaan worden.”

Crowdfunding

Dalila besluit: “Mensen die meer willen weten over het project Wortel Schieten en de verschillende gewassenen recepturen willen leren kennen, kunnen een bijdrage doen aan de crowdfundingsactie bij Voor de Kunst. Als tegenprestatie ontvangen de donateurs de recepten, de buitenlandse gewassen uit de kas of bijvoorbeeld het kwartet, dat we maakten met de meest typische gerechten uit de landen van de deelnemers. Met de steun van particulieren kunnen wij de verhalen van de deelnemers laten optekenen, een mooie expositie samenstellen en mensen kennis laten maken met de nieuwe gewassen en recepten en de verhalen van de deelnemers.” Voor meer informatie en/of doneren, kijk op www.voordekunst.nl/projecten/11939-wortel-schieten-expositie.

Mogelijk maken

Het project Wortel Schieten is een initiatief van stichting Het Eetschap. De Dordtse editie is in samenwerking met steunpunt Drechtstadsboer, creatieve broedplaats DOOR, Stadslandbouwkas de Oude Beer en Via Cultura tot stand gekomen. Het educatieve programma van Wortel Schieten werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Goeie Grutten, VSB fonds en Gemeente Dordrecht. Wie helpt de expositie van Wortel Schieten mogelijk te maken? Doneer via de crowdfundingswebsite Voor de Kunst.