DORDRECHT – Voor de tweede keer brengen Villa TrösT en Essenhof licht in de donkere decemberdagen. Op vrijdag 9 december om 17.00 uur worden er 2.600 lichtjes ontstoken in een grote cipres op de begraafplaats. Er worden zelfgemaakte wensbollen in de boom gehangen. Een ritueel waarbij iedereen die iemand verloren heeft vorm kan geven aan het verlies. De overledene letterlijk in het licht brengen op een persoonlijke wijze. Op 11 december is het Wereldlichtjesdag. De boom kan dan ook gebruikt worden om de overleden kinderen te herdenken. De lichtjes van de boom blijven branden en de boom is te bezoeken tot en met 8 januari 2023.

Het ontsteken van licht tijdens de donkere dagen van december, rond de langste nacht van het jaar, kent een eeuwenoude traditie. Van het Scandinavische Luciafeest tot de bekende kerstboom. Essenhof en Villa TrösT gebruiken de gelegenheid om aandacht te hebben voor het rouwproces en stil te staan bij de geliefden die ons ontvielen.

Wensbollen

Op 9 december kunnen vanaf 10.00 uur in Villa TrösT nog wensbollen worden gemaakt. Een transparante bol met daarin een foto, gedachte, naam of foto; ter nagedachtenis aan een geliefde. Om 16.00 uur verzamelen de gasten zich bij de Thuredrith en lopen rond 16.50 uur naar de begraafplaats, met muzikale begeleiding. Peter Buschman heet de gasten welkom en zal de sprekers inleiden. Wethouder Marc Merx zal dit jaar de lichtjes ontsteken. Marieke van Leeuwen draagt een gedicht voor. Na de ceremonie is er de gelegenheid om in de Thuredrith of buiten na te praten en op te warmen met een drankje

Villa TrösT

Het is tijdens de openingstijden van Villa TrösT vanaf 22 november al mogelijk wensbollen te maken, of er een mee naar huis te nemen om deze op te maken. Bezoek www.villatrost.nl voor meer informatie. Het is ook mogelijk om bollen op te halen bij het administratiekantoor van Essenhof. Op 7 en 8 januari is er gelegenheid je eigen bol uit de boom te halen, wat overblijft wordt 9 januari uit de boom gehaald door vrijwilligers van Villa TrösT.