ZWIJNDRECHT – “Persoonlijk vind ik het belangrijk de herinneringen aan de oorlog levend te houden. Ik voel mee met de mensen die tijdens de bezetting in Nederlands-Indië woonden, hun kinderen en hun (achter)kleinkinderen. Voor wie het op 15 augustus herdenken van de slachtoffers en het vieren van de vrijheid zo belangrijk is. Laten we in Zwijndrecht vooral de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden als geheel zien. Nu en later.” Dat is de oproep van burgemeester Leon Anink van Zwijndrecht. (Archieffoto: Wim van de Pol)

 

 

Op 15 augustus 1945 capituleert Japan. In Nederlands-Indië is de oorlog, net als in Nederland, voorbij. Maar anders dan hier is er daar nog geen vrede. Over een periode van ruim twintig jaar verlaten 300.000 mannen, vrouwen en kinderen Indonesië. De meerderheid repatrieert naar Nederland. “Mijn oma bracht de eerste zeven jaar van haar leven door in Nederlands-Indië. Haar vader diende kort na de eeuwwisseling bij de KNIL. In het leven van mijn grootouders speelden de jeugdherinneringen van mijn oma een belangrijke rol. Dat zorgde ook voor gespreksstof tijdens mijn jonge jaren”, vertelt Anink. “De capitulatie is een belangrijk moment in onze vaderlandse geschiedenis. Ook in Zwijndrecht wonen mensen die tijdens of voor de bezetting in Nederlands-Indië verbleven. En zeker ook hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. De herinneringen aan die tijd, leven door in deze tijd. Bij herdenken en vieren horen deze herinneringen. Daarom is het belangrijk dat ook in Zwijndrecht wordt stilgestaan bij de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden in de Oost.”

 

Programma

De herdenking en viering vinden op 15 augustus plaats bij de Vredespaal op het Raadhuisplein. Naast het welkomstwoord van de burgemeester draagt kinderambassadeur Noa Bos voor uit Nuri & Nino van de Dordtse schrijver Wouter van der Spoel. De scouting begeleidt de kranslegging en het defilé. Meity Bodenstaff-de Folter vertelt over haar ouders in een Indisch verhaal. Tijdens en na de herdenking zorgen Triple B & Friends en Luca Conradi voor Indische meezingers. Er zijn hapjes, verzorgd door Toko Macan, en twee koffietrucks met gratis koffie of thee. Om 19.00 begint de herdenking, rond 20.00 uur sluit Daan Spanjersberg, voorzitter van Stichting Herdenking 2e Wereldoorlog Nederlands-Indië, af met een dankwoord. Daarna is het informele gedeelte.

 

Melati-speld

Traditiegetrouw dragen bezoekers de Melati-speld. De stichting biedt gratis speldjes aan bij de herdenking. Op dinsdagavond 13 augustus van 19.00 tot 21.00 uur schenkt Atos Radio aandacht aan de oorlog in Nederlands-Indië. In de studio komen onder andere de burgemeester en Wouter van der Spoel aan het woord. Meer op www.ikherdenk15augustus.nl.