ZWIJNDRECHT – Het Badhuis in de Zwijndrechtse Prins Hendrikstraat doet zijn naam allang geen eer meer aan. Het bruist er nog steeds, maar dan van de activiteiten. (Foto: Stolk Fotografie)

 

Het Badhuis opende in 1932 als een openbare gelegenheid waar mensen konden douchen. In de ruimte waar nu een groep buurtbewoners aan de koffie zit, waren vroeger douchehokjes. Ria van Beuzekom is coördinator van Het Badhuis. “In de jaren vijftig is er nog een stukje aangebouwd”, wijst Ria. “Het badhuis heeft dienst gedaan voor de buurt tot in de jaren 1970 de woningen werden gerenoveerd. Het leuke is dat er nog geregeld mensen binnenkomen die het gebouw kennen uit de tijd dat ze hier kwamen douchen.”

 

Buurthuis

Het badhuis stond een tijd leeg voordat het een buurthuis werd van de buurtvereniging. Toen het daarna weer leegkwam heeft het verschillende gebruikers gehad tot het in 2013 werd geopend door De Oude Kerk, in samenwerking met de gemeente Zwijndrecht en de SWOZ “In de kerk was de drempel voor de meeste buurtbewoners te hoog om naar een koffie inloopochtend te gaan”, vertelt Ria. “De Oude Kerk vroeg aan de gemeente Zwijndrecht of zij het leegstaande pand mochten gebruiken.”

 

Mix

Mede door enthousiaste vrijwilligers is Het Badhuis uitgegroeid tot wat het nu is: een ruimte waar alle dagen, behalve op zaterdag, activiteiten zijn. De vrijwilligers komen uit de buurt en uit verschillende kerken. “We zijn geslaagd in wat we voor ogen hadden: de wijk dienen uit liefde”, zegt Ria. “Of je nu één keer of honderd keer komt, we willen iedereen gastvrij ontvangen en een gevoel van welkom geven. Sommige mensen, die geen lid zijn van de kerk, denken dat het nu ‘van de kerk’ is en dat ze daardoor niet mogen komen. We zijn een buurthuis voor alle bewoners van de wijk. We staan puur en alleen voor iedereen klaar.”

 

Bruist

Het Badhuis bruist van de activiteiten: er is een tekencursus, je kunt er kaarten, biljarten en darten. Op dinsdag, donderdag en vrijdag is er koffie inloop. Je kunt naar linedancen of Meer bewegen voor ouderen, bedoeld voor wie de drempel van de sportschool te hoog of te duur is. Meer bewegen voor ouderen gebeurt onder professionele begeleiding. Er is een kidsclub en op donderdagmiddag is op afspraak de mogelijkheid tot een privégesprek als je daar behoefte aan hebt. Twee keer per maand is er bingo en hebben ze een drukbezochte buurtmaaltijd. Op vrijdag komt de sjoelbak op tafel en is er twee keer in de maand een crea-avond. Verder zijn er spreekuren van het sociaal wijkteam, de wijkwethouder, het wijkplatform, hulp voor telefoon of tablet, Schuldhulpmaatje en Eerste hulp bij kleine letters die mensen helpt met moeilijke brieven.

 

Interactie

“Op zaterdag zijn we altijd dicht en op zondag is hier samenkomst”, legt Ria uit. “Dat is dus wél een ochtend die, heel laagdrempelig, over geloven gaat. Vooral bedoeld voor mensen die twijfelen over het geloof en ook voor wie niet gelovig is of zoekend en vragen heeft. Er is wel een viering, maar niet zoals in een traditionele kerk want hier is meer interactie. Die zondagmorgen heeft dus wel een christelijke insteek, maar ik wil benadrukken dat we voor de andere momenten in de week echt een buurthuis zijn voor iedereen. We willen niet dat mensen het beeld hebben dat het hier een soort dependance is van de kerk verderop.”

 

Vrijwilligers
In totaal heeft Het Badhuis zo’n zeventig vrijwilligers, van wie Ria er dus een is. “Ik ben gaan helpen omdat ik het een mooi project vond. Sinds drie jaar ben ik coördinator en doe dat met veel plezier op vrijwillige basis naast Gerben Bremmer die hier voor 22 uur in dienst is. De coördinatietaken zijn heel divers. In plaats van dat het hele buurthuis draait op één persoon, hebben we veel van de werkzaamheden verdeeld over de vrijwilligers die bij de activiteiten zijn betrokken. Samen met Gerben hebben we de mensen zodanig toegerust dat ieder zijn eigen activiteit kan draaien. Op de dagen dat Gerben er niet is, heb ik de verantwoording. Coördineren en organiseren vind ik heel leuk. Als iemand een idee heeft voor een activiteit, denk ik graag mee hoe het opgezet kan worden. Sinds kort is er een groep Omgaan met verlies gestart. Ook die kwam tot stand nadat iemand met dit idee kwam. Dat er inmiddels zo’n breed aanbod is voor de buurt, maakt het voor mij persoonlijk heel waardevol om hieraan te mogen meewerken.”

 

Dit verhaal verscheen eerder in Thuis in Zwijndrecht, één van de ‘specials’ van Dordt Centraal. Hier kun je ze allemaal teruglezen.