DORDRECHT – Ook het team crisiscommunicatie van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is door de coronacrisis voor een uitdaging komen te staan. En die uitdaging is nog niet voorbij. “We houden er in onze scenario’s rekening mee dat er lokaal uitbraken kunnen komen. Het is dus belangrijk dat mensen zich bewust zijn dat er nog steeds een risico is dat jij of een kwetsbare het virus kan krijgen. Zelf kun je hierin jouw verantwoordelijkheid nemen door afstand te houden vóór elkaar”, aldus Jeanine van de Haterd, hoofd sectie crisiscommunicatie en als strategisch communicatieadviseur betrokken bij het Regionaal Operationeel Team (ROT) van de VRZHZ.

Het ROT wordt actief vanaf een GRIP 2 fase, bijvoorbeeld bij een grote brand met maatschappelijke impact. De coronacrisis valt onder GRIP 4. “Dan werken we behalve regionaal ook landelijk samen.” Driemaal (op het moment tweemaal) in de week komen vertegenwoordigers van politie, brandweer, GGDGHOR, sectie bevolkingszorg, de informatiemanager, de operationeel leider en de strategisch communicatieadviseur bijeen. Over haar aandeel in het ROT vertelt Jeanine: “We zorgen ervoor dat we continue alert zijn op wat er in de samenleving speelt. We gebruiken verschillende screeningsmethodes, zoals een omgevingsanalyse, waarbij onder meer social media wordt gemonitord: wat leeft er bij inwoners in onze regio. Die analyse bespreek ik in het ROT, samen met de communicatiestrategie die met het communicatieteam is opgesteld.”

Belrondje

Jeanine: “Het is onze taak, als team crisiscommunicatie, om de inwoners van de tien gemeenten in deze coronatijd zo goed mogelijk te informeren, duiding te geven en ideeën aan te reiken om inwoners zelf in staat te stellen keuzes te maken voor hun eigen veiligheid en zelfredzaamheid. We zien op dit moment twee groepen; een groep die coronamoe is en de maatregelen loslaat en een grote groep die nog steeds voorzichtig is en zich aan de nieuwe norm zoals de 1,5 meter afstand houdt.” Wekelijks is er een belrondje naar de tien gemeentes om de communicatiebehoefte te peilen en op te pakken. In de loop van de crisis zijn diverse signalen vertaald in communicatiebeleid. “We kregen bijvoorbeeld het verzoek om meer voor laag geletterden te doen. En om jongeren meer te bereiken, hebben we ons aangesloten bij de landelijke slimmer chillen campagne”, geeft ze als voorbeelden. Het communicatieteam werkt ook nauw samen met de communicatieadviseurs van de GGDGHOR.

Scenario-denken  

Het is belangrijk eenduidig te communiceren, in de gehele regio. “Anders is het voor inwoners heel verwarrend. De wijze waarop gebeurt zorgvuldig. “Juist nu nog blijven we het belang van de maatregelen (vermijd drukte, was je handen, houd afstand etcetera) uitleggen. Het virus is nog niet weg dus blijft het spannend.” Het ROT doet aan het zogenaamde scenario-denken. “Welke periode komt eraan en hoe kunnen we daar op inspelen. Komt er een tweede (kleinere) piek in het najaar of krijgen we lokale brandhaarden zoals in een verpleeghuis, en hoe bereiden we ons daar dan op voor? Door scenario-denken zijn we geprepareerd op verschillende scenario’s.”

Aan de hand van onder meer de omgevingsanalyses en monitoring weet het team of de communicatieaanpak werkt. “Je ziet hoe groot het bereik is, of de berichten goed worden gedeeld. Mensen zijn vooral geïnteresseerd in de uitleg van de maatregelen en de versoepelingen die in de noodverordening staan. ”

Informatie delen

Woensdag 1 juli is weer een nieuwe noodverordening ingegaan. “Daar maken we dan nieuwsberichten over en er komt een bestuurlijke brief voor de tien burgemeesters met daarin uitleg over wat de noodverordening inhoudt; hoe wij handhaven en wat dit voor onze regio betekent. Daarnaast communiceren wij hierover via onze website, social media en berichten in de krant. We beantwoorden veel vragen van mensen die via de website, mail of telefonisch en via social media binnenkomen. Daarnaast komen er ook veel persvragen binnen en bereiden we iedere week op donderdag het persgesprek voor van de voorzitter van de Veilgheidsregio ZHZ Wouter Kolff. “Tijdens deze crisis hebben wij ook contact met het landelijk communicatie team en regionaal staat ons eigen team 24/7 paraat.”

Wie zijn wij?

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) doet er alles aan om de coronacrisis te bestrijden. Om lezers een kijkje achter de schermen te geven, brengen we op regelmatige basis iemand die bij of met de Veiligheidsregio werkt, in deze krant in beeld.

VRZHZ is één van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. Namens de tien gemeenten in onze regio (Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Hoeksche Waard – in totaal zo’n half miljoen inwoners) voeren wij verschillende taken uit op het gebied van crisisbeheersing, rampenbestrijding, brandweerzorg en geneeskundige hulpverlening.

Ons dagelijkse werk is een goed voorbereide brandweer en rampenbestrijdings- en crisisorganisatie die 24 uur per dag en 7 dagen in de week paraat zijn. Door onze expertise zijn wij ook veiligheidsadviseur voor de tien gemeenten en partners in de regio. Wij werken met veel verschillende partners intensief samen. Bijvoorbeeld Politie-eenheid Rotterdam, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en nog veel meer.

Meer informatie via www.zhzveilig.nl, Facebook en Twitter (VRZHZ) en Instagram (veiligheidsregiozhz). Vragen? Stel ze gerust!