ZWIJNDRECHT – Jaarlijks komen er zo’n 150 leerlingen met hun diploma op zak van VMBO-school Het Loket in Zwijndrecht. Om hen nog beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt of de doorstroom naar het MBO, én om het schreeuwende personeelstekort op te vangen, hebben de school en zeven Zwijndrechtse bedrijven de handen ineen geslagen. Op Het Loket komt een zogenaamde Raad van Aanbevelingen (RvA) waar zeven bedrijven, in de technieksector, in vertegenwoordigd zijn. Schooldirecteur Philip Lommers: “Een samenwerking tussen scholen en bedrijven bestaat al heel lang en is er in verschillende vormen. De afgelopen twee jaar is er volop in sterk techniekonderwijs geïnvesteerd. Met deze ontwikkeling gaat Het Loket nog een stap verder, een intensivering van samenwerken.”

Komende vrijdag wordt de Raad van Aanbevelingen ‘officieel’. De directies van de bedrijven zijn uitgenodigd voor de ondertekening van een convenant. Lommers legt uit wat de Raad van Aanbevelingen precies inhoudt: “Eigenlijk nemen we deze bedrijven letterlijk in onze school op. Zij zullen onder meer meekijken naar het onderwijsprogramma dat we onze leerlingen bieden. Bedrijven weten als geen ander wat er speelt binnen hun bedrijfstak en waar behoefte aan is. Als school kunnen we dit bijvoorbeeld vertalen naar een extra module.” Maar ook gastlessen, aanverwante activiteiten, stageplaatsen voor leerlingen en professionaliseringstrajecten voor docenten is onderdeel van de samenwerking. “En het mooie is dat door de komst van de Raad nu alle ‘rangen en standen’ een rol hebben in de samenwerking, van de werkvloer tot aan de directie. Deze volle breedte maakt het extra sterk.” In de RvA zitten de directies van de bedrijven.

Afspiegeling

Het idee voor een raad ontstond vorig jaar oktober/november. Lommers: “Tijdens een netwerkbijeenkomst van de ondernemersvereniging Zwijndrecht. Toen is een ‘board’ van bedrijven geopperd. Het is natuurlijk een heel goed idee om de samenwerking nog meer te versterken. Daar is ook de urgentie toe. De arbeidsmarkt schreeuwt om krachten, er is een tekort aan gespecialiseerd personeel. Met kwalitatief hoogwaardig technisch onderwijs kunnen wij onze leerlingen nog beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.” Het Loket zocht contact met bedrijven in Zwijndrecht. “Bedrijven die een afspiegeling vormen van het technische aanbod van onze school. De reacties waren enthousiast. Het resultaat is een serieuze club die de schouders eronder wil zetten. In de RvA zitten vooralsnog zeven bedrijven. Dat kan eventueel uitgebreid worden naar tien.” Deze bedrijven zijn Hoogvliet, Verkerk, Poley, Amega Groep, Van Drimmelen, Wijgaart shipping, Kooiman Marine Group. De Raad zal zo’n drie à vier keer per jaar samenkomen. Lommers zit deze vergaderingen voor.

Volle breedte
Het Loket biedt naast techniek (opleidingen/sectoren: Bouwen, Wonen en Interieur; Produceren, Installeren en Energie; Mobiliteit & Transport, Maritiem & Techniek) ook andere opleidingen, onder meer in de zorg en economie.
“We denken in de volle breedte en willen ook voor onze niet-technische opleidingen kijken of we met een Raad van Aanbevelingen kunnen starten.” Het Loket telt zo’n 550 leerlingen.