DORDRECHT – Mensen die door corona op de intensive care lagen staat een lang hersteltraject te wachten. Het Spectrum ondersteunt hierbij. Het succes van de behandelingen zit in de samenwerking tussen fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en logopedisten. In razendsnel tempo moesten zij omschakelen van behandelingen aan voornamelijk oudere naar ook jongere mensen in slechte conditie.

Het Spectrum De Sterrenlanden behandelde het afgelopen jaar ongeveer zeventig mensen die klachten overhielden na corona. Door een intensive care-opname in het ziekenhuis hebben ze moeite met bijvoorbeeld lopen of eten. Fysiotherapeut Joeri Verhoef ondersteunt hen in het traject naar herstel. “Sommigen komen op een brancard binnen en moeten alles opnieuw leren. Het revalidatietraject is zwaar met vaak elke dag fysiotherapie. Er zijn klanten die zestig tot tachtig dagen op IC lagen. Het is mooi om te zien dat zij na maandenlange therapie toch weer zelfstandig lopen.”

Samenwerking
Op de IC krijgen mensen altijd sondevoeding. Diëtiste Fenny van der Velden leert hen weer eten. Ze vertelt hierover: “Mensen zijn afgevallen, zijn veel spiermassa kwijt. Dit heeft effect op de kaken en kauwen. Revalidanten zijn soms misselijk, voelen zich sneller vol. Of ze hebben geen eetlust door traumatische ervaringen op de IC. We helpen ze met een plan op maat om weer te eten en aan te sterken.” Er is een nauwe samenwerking tussen verschillende experts van Het Spectrum om een optimaal behandeltraject te bieden. “De logopedist bekijkt welk voedsel veilig is om te kunnen slikken, wij zoeken daar dan weer geschikte voeding bij. We werken ook samen met fysiotherapeuten, want goed eten is belangrijk bij spieropbouw”, vertelt Fenny.
Ook Joeri is blij met de onderlinge samenwerking. “De naweeën hebben zo’n groot effect: mobiliteit, eetlust, mentale gezondheid. Thuis zijn er soms aanpassingen en hulpmiddelen nodig om mobiel te zijn. We werken samen met een team van psychologen, logopedisten, diëtisten, ergotherapeuten. Alle disciplines die we bij Het Spectrum in huis hebben, zetten we in. Het is mooi om zo met elkaar mensen verder te helpen.”

Perspectief

Joeri ziet veel verschillende klachten als fysiotherapeut. “Het lang in bed liggen veroorzaakt problemen. Veel klanten hebben een verminderde longfunctie. Maar er is ook sprake van spierafname. Er zijn mensen die niet of nauwelijks meer kunnen lopen. Hoe zwaar het traject ook is, het is prachtig om hierin te begeleiden en perspectief te geven,” vertelt Joeri. Dat perspectief kunnen Joeri en zijn collega’s inmiddels ook geven, doordat ze ervaring opdeden met behandelingen na corona. Dat was in het begin anders vertelt Joeri. “We wisten niks over de ernst van de klachten, over hoe het herstel verloopt. Normaal gesproken komen hier oudere mensen, nu ineens veel mensen tussen de vijftig en zeventig jaar. We leerden snel en die kennis gebruiken we nu om hoop te geven. We weten inmiddels dat er heel veel verbetering mogelijk is.”

Genieten van een boterham
Ook Fenny geniet ervan om de vruchten van haar werk te zien. “Vaak komen mensen hier met sondevoeding binnen. Ze moeten helemaal opnieuw leren eten. Als ik ze dan na een tijdje aan tafel zelf een boterham zie smeren, dan weet ik waarvoor ik het doe.” Ook voor Joeri bevestigde de afgelopen tijd wat hij al wist: fysiotherapie is een prachtig vak. “Ik vind het bijzonder om mensen zó verder te helpen dat ze uiteindelijk zichzelf kunnen redden. Daarvoor moet er wel een band tussen klant en therapeut zijn. Sommige mensen zijn angstig, hebben bijvoorbeeld zuurstoftekort gehad. Als er vertrouwen is, kunnen we ze geruststellen. Vertellen dat het beter wordt. Ik zeg alleen nooit dat het wel goed komt, want dat weet je niet. We bekijken het per week en we zijn altijd eerlijk. Dat wil ik zelf ook.”