DORDRECHT – Cafetaria Sneeuwwitje kreeg deze week twee historische foto’s van de Staart op haar gevel. Een derde foto komt nog. Het project is een initiatief van Marijke de Boer van de cafetaria in samenwerking met projectleider kunst- en cultuurprogramma StaART Lotti Hesper en grafisch vormgever Peter Ebben uit de wijk. Marijke wil hiermee haar zijgevel opknappen, de historie van de Staart vertellen en straatgesprekken stimuleren. Ook komt er nog een buurtprikbord op de gevel. Een Wijkwens van de gemeente Dordrecht maakt het project mede mogelijk.(Foto’s: Thymen Stolk)

Marijke de Boer: ”Het is fantastisch om met de foto’s te laten zien hoe de Staart vroeger was. Mijn vader Gerrit, alias oude chagrijn, is de zaak in 1982 gestart, woonde er eerst boven en nu naast. Marijke begon als vijfjarige al te helpen in de zaak. Op haar 16e werkte ze er parttime en twee jaar later fulltime. Dat is nu bijna 20 jaar het geval. De buren reageerden enthousiast bij het ophalen van de handtekeningen voor de Wijkwens. Hun uitzicht wordt beter en de echte Staartenaren zien natuurlijk graag iets terug over de historie van de wijk.”

Over de foto’s
Peter Ebben: “De grote foto werd in 1952 gemaakt door de KLM en toont ‘De Staart’ zoals deze toen was. Aan de oostkant zijn de net gebouwde noodwoningen zichtbaar. Het enige wat van dit stukje wijk over is, is de ‘Petruskapel’, nu aan de rand van Plein 40-45.
De kleine foto toont een studie van de Gemeente uit 1912. Een gebied in ontwikkeling. Eén stukje woonwijk, ‘Het Noorderkwartier’, de rest moest bestaan uit industrie en havens.” Met dank aan Regionaal Archief Dordrecht voor de foto’s.

StaART
Het kunstwerk is een deelproject van het kunst- en cultuurprogramma StaART. Andere onderdelen zijn Kunstroute Rond, Rood, Staart voor de Baanhoekweg, Brugwachter Teus, een social sofaproject voor Plein 1949-1945, een portrettenreeks en vier buitenvitrines als prikborden voor en door de wijk. Het is een programma dat ontwikkeld is samen met de gemeente Dordrecht, diverse woningbouwcorporaties, bedrijven en lokale organisaties. De ambitie is om de komende jaren meer kunst- en cultuurprojecten op de Staart te ontwikkelen om zo de leefbaarheid aan te pakken en de Staart op de kaart te zetten.