Actueel

reageer als eerstwo 7 apr 2021

Historische tjalk vaart bij toeval schilderij in

DORDRECHT – Haar geschilderde gezicht op Dordrecht was bijna klaar. Door toeval is er het op laatste moment nog een historische tjalk in beeld verschenen. Kunstenares Maris Vis, geboren in Arnhem, maar al sinds 1995 werkend en wonend in Dordrecht, raakte geïnspireerd door een bijzonder project, waaraan al enige tijd hard wordt gewerkt in de Biesboschhal.
Het gaat om het project ‘rivier, boot, stad’ van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Samen met vrijwilligers en leerlingen scheepsinterieurbouw van het Da Vinci College bouwt hij in de voormalige scheepswerf op de Stadswerven een tjalk na, zoals die rond 1850 op de wateren rond Dordt langsvoeren. “Ik las erover en ben meteen een kijkje gaan nemen in de hal”, vertelt Maris Vis. “Ik werd er hartelijk ontvangen door mijnheer Thomson. Hij vertelde me alles over zijn prachtige project en liet me oude afbeeldingen en zijn ontwerpschetsen zien.”

Huisgalerie

Thomson maakt de reconstructie voor een bijzonder evenement dat in september plaatsvindt. De tjalk wordt dan met menskracht door de straten van de binnenstad gesleept. Een zeil komt er (dus) niet op. “Hij liet me oude afbeeldingen zien van hoe het schip er met zeil uit zou zien”, vertelt de schilderes. “Op basis daarvan heb ik de tjalk op mijn gezicht op Dordrecht geschilderd.” Het 70 bij 90 centimeter grote schilderij in acryl hangt nu, samen met enkele tientallen andere schilderijen van eigen hand, in de kleine huisgalerie van de kunstenares. Die is op afspraak te bezoeken.
Info: marisvios.nl.

Geef een reactie