Waarschijnlijk heeft u het al meegekregen; het is helemaal mis bij de Sociale Dienst Drechtsteden. In een brief aan de zeven gemeenten, die samen verantwoordelijk zijn voor de dienst, werd door werknemers de noodklok geluid. Kort en goed; zo kan het niet langer. Dit keer eens niet vieze mannetjes met losse handjes, maar – daar heeft het althans alle schijn van – een directeur die zich als een soort dictator gedraagt. Dus louter ja-knikkers om zich heen duldt en critici de mond snoert of de deur uitwerkt. Lekker sfeertje om in te werken. Niet dus. Maar hoe kon het zover komen en… wat doe je er aan?
Als ik de briefschrijvers moet geloven heeft de directeur sinds zijn aantreden in 2018 allerlei zaken naar zijn hand gezet. Tegen onverstandige voornemens kwam uiteraard weerstand, maar die overwon de man kennelijk simpel. Want wie hoorde de afgelopen zes jaar dat het rommelde bij de ‘soos’? Pas de afgelopen weken kwamen er onheilspellende geluiden naar buiten. De werksfeer is naar de haaien en sommige afdelingen functioneren niet of nauwelijks. Zó erg heb ik het nooit meegemaakt, maar in alle verhalen herken ik nogal wat.
Als een nieuwe baas vindt dat zijn wil wet is, gebeurt eigenlijk overal hetzelfde; leidinggevenden worden vervangen, er wordt een nieuw hoofd P&O ingevlogen, waarvan het P(ersoneel) al snel beseft dat die er alleen voor de baas zit, de vertrouwenspersoon (soms zelfs nog een externe) moet in zijn straatje passen, de ondernemingsraad wordt duidelijk gemaakt dat het belang van de onderneming bóven dat van individuele medewerkers gaat en de Raad van Toezicht houdt geen toezicht.
De angstcultuur die zo ontstaat wordt daarna handig omgedraaid; er heerst hier een klaagcultuur. Aan een klokkenluidersregeling heb je dan ook niks meer. De resultaten van medewerkertevredenheidsonderzoeken bieden soms wel inzicht, maar die worden onder de pet gehouden of de vragen dan wel de resultaten worden gemanipuleerd. En zo ettert een bedrijf door. Tot de bom barst. Onafhankelijk onderzoek moet nu uitwijzen wat er speelt en wat er moet gebeuren bij de ‘soos’. Voor politici die willen zoeken naar schuldigen heb ik wel een tip; denk liever mee hoe je ècht iets doet tegen dit soort misstanden.
Thijs