PAPENDRECHT – Zoals ieder jaar in december houdt de werkgroep Papendrecht van stichting Hoop voor Albanië een kerstkaartenactie en een oliebollenactie voor een jongerenproject in Maliq.

Het versturen van een Kerstkaart via PostNL met een decemberzegel kost tegenwoordig 0,91 euro, dat is 5 cent goedkoper dan een normale zegel. Via Hoop voor Albanië is het mogelijk om een Kerstkaart te sturen voor slechts 0,55 euro per kaart. Enthousiaste vrijwilligers bezorgen de kerstkaarten in Papendrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Oud-Alblas, Streefkerk, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. De enveloppen waar de kaarten in gestopt moeten worden zijn verkrijgbaar bij ‘De Vershoek’ op de Meentpassage. Daarnaast zijn ze ook beschikbaar in de Papendrechtse kerken. Op de envelop staat aangegeven hoe de actie werkt. Het inleveren van de kerstkaarten is mogelijk tot en met woensdag 21 december.

Oliebollenactie

Eveneens wordt een oliebollenactie gehouden met de verkoop op 31 december. Dit is alweer voor het zestiende jaar en de opbrengst hiervan gaat ook naar de voedselhulp in Albanië. Een zak oliebollen van tien stuks kost 9,75 euro en vijf appelbeignets 7,95 euro. Voor meer informatie over deze acties: Kees Verheul (hva.verheul@gmail.com) of Jaap Iedema (j.aiedema@freeler.nl) van de werkgroep.

Veel armoede
Jaap Iedema legt uit waarom de Albanezen zo hard hulp nodig hebben: “Stichting Hoop voor Albanië is al 30 jaar actief in één van de armste landen van Europa. Een land waar de contrasten groot zijn en waar anno 2022 nog steeds mensen leven onder erbarmelijk omstandigheden. Om te begrijpen waarom we graag de mensen in Albanië willen helpen zou je er eigenlijk gewoon een keer naar toe moeten gaan. Albanië is nog steeds één van de armste landen van Europa waar veel jongeren hun families hebben verlaten om hun heil te zoeken in landen als Griekenland en Italië.
Albanië is sinds 1991 open, daarvoor was het een gesloten land met de ‘grote boze buitenwereld’ er omheen. In de systemen van dat soort landen bepaalde de overheid alles en hoefden de inwoners dus ook niets voor zichzelf te regelen. Dat is nu anders, alleen moeten de mensen hierin nog heel veel leren en hebben ze vaak niet de mogelijkheden of vaardigheden om zichzelf te helpen.”
1991 was ook het jaar dat onder andere Kees Verheul, vanuit zijn christelijke verantwoordelijkheid, naar Albanië ging. Twee jaar lang ging hij regelmatig naar Albanië om mensen te helpen en naar aanleiding van zijn reizen is de stichting Hoop voor Albanië opgericht. Door de jaren heen zijn veel mensen betrokken geraakt bij de hulpverlening in Albanië en zijn er werkgroepen uitgezonden om aldaar projecten op te bouwen. Elke twee weken gaat een vrachtwagen vol met hulpgoederen naar Albanië. Kleding, dekens, speelgoed maar soms ook schoolmeubilair en incontinentie materialen.
“De situatie is op sommige plaatsen echter nog steeds schrijnend en wanneer je dan de aardbevingen van 2019 en de coronapandemie van 2020 en 2021 op je netvlies hebt staan, weet je dat er nog veel nood is. In Albanië is er geen overheid die met miljarden aan steunpakketten de bevolking kan ondersteunen. En ook anno 2022 is er veel schade die hersteld moet worden. Nog steeds voorzien we de allerarmsten van voedsel, maar ook helpen we bij het bewoonbaar maken van huisjes. Daarnaast proberen we in de nood te voorzien van alles wat er verder op ons pad komt.”

Project voor jongeren in Maliq
“Dit jaar willen we ons inzetten voor een jongerenproject in Maliq. Een aantal jaar geleden is in deze Albanese plaats een project gestart waarbij kinderen geholpen worden. Jongens die thuis in een onveilige situatie leven, op straat belanden en vervolgens geen eten of structuur hebben worden in Maliq opgevangen en begeleid. Dit project is erg succesvol en hiermee wordt aan veel jongens hoop en perspectief geboden voor een toekomst. Net zoals in Nederland geldt echter dat je bij een bepaalde leeftijd deze opvang moet verlaten. Hoop voor Albanië is benaderd om te helpen bij de realisatie van de bouw van een opvang waar de oudere jongens dan toch ook een nieuw verblijf krijgen en ze dus verder kunnen gaan met de ontplooiing van hun leven in een veilige omgeving. We zien uit naar datgene wat we voor u mogen betekenen om de mensen in Albanië te helpen!”