DORDRECHT – Iedere zaterdagochtend om 09.00 uur staat wereldwijd in 22 landen, en binnen Nederland in 24 steden, een parkrun van 5 kilometer op het programma. Dordrecht is in juni van dit jaar aangehaakt bij dit wereldwijde fenomeen. Iedere zaterdag verzamelen zich tientallen mensen bij de stemvork, het kunstwerk voor het Wantijpaviljoen, om samen, ieder in zijn of haar eigen tempo, een route van 5 kilometer door het park af te leggen. “Het is geen wedstrijd, maar een gezellige, laagdrempelige manier om samen in beweging te komen.De sfeer is positief en inclusief. Iedereen is welkom én het is gratis.” (Foto’s: Stolk Fotografie)
Die uitspraak komt van Sandra Dielessen, één van de initiatiefnemers van de wekelijkse parkrun in Dordrecht. “In 2020 deden mijn zusje en ik mee aan de eerste parkrun in Nederland, in Utrecht”, vertelt ze. “Aangestoken door vrienden in het buitenland, waar parkrun al langer bestaat.” Vier jaar later zijn er iedere zaterdag parkruns in 24 plaatsen in het land. Plaats 24 was Dordrecht. “Samen met een paar een paar bevriende parkrunners en -walkers kwamen we vorig jaar met het plan om ook in Dordrecht te gaan beginnen.” Na gesprekken met onder andere de gemeente en andere voorbereidende werkzaamheden werd in juni gestart met de eerste parkrun in Dordrecht. “Er deden maar liefst 117 mensen mee”, vertelt Sandra. “Daar zaten ook de nodige mensen mee die al elders meededen. Want zo werkt het: je schrijft je één keer centraal in en ontvangt dan een barcode, waarmee je kosteloos op elke locatie, in Nederland, maar ook in alle andere landen, mee kan doen. Zonder aanmelding. Je kunt op het laatste moment nog beslissen.”
Geen wedstrijd
Die barcode wordt ook gebruikt voor de tijdregistratie. “En bijvoorbeeld het bijhouden van het aantal keren dat je mee hebt gedaan. Iedere week voor aanvang vragen we of er nog mensen zijn die een ‘milestone’, bijvoorbeeld de 25e deelname, te vieren hebben. We verzamelen iedere zaterdag om 08.45 uur bij het Wantijpaviljoen.” Je tijd wordt dus geregistreerd, maar Sandra benadrukt nogmaals dat het geen wedstrijd is. “Je mag hardlopen of joggen, maar wandelen is ook goed. Er doen ook mensen mee met kinderwagen of hond. En in een rolstoel.” Je kunt bij de parkrun dus ook ‘bij nul’ beginnen en iedere week een stukje meer/harder rennen. Er zijn ook elke week enkele mensen bij die niet meelopen, maar zorgen voor de begeleiding. “Per keer zijn er rond de tien vrijwilligers nodig. Zonder hen geen parkrun.” Verder zijn er vrijwel geen beperkende factoren om iedere week, het jaar rond, een parkrun te houden op zaterdagochtend. “Alleen bij ijzel of onweer blazen we het af”, zegt Sandra. “Dat, en andere zaken, delen we via Facebook en Instagram. Oh, en tijdens Wantijpop kon het ook niet doorgaan, want dan is het park afgesloten.”
Gezellig
Een editie in de stromende regen ging vorige maand gewoon door. “Zelfs toen waren er rond de vijftig deelnemers”, vertelt Sandra, die merkt dat de parkrun voor gezelligheid en saamhorigheid zorgt. Deelnemers moedigen elkaar aan, drinken na afloop samen koffie bij eetcafé Het Puntje aan de Badweg (niet verplicht) en mensen melden zich spontaan aan als vrijwilliger. Daarvan zijn er overigens nog wel enkele extra van harte welkom. Aanmelden, of vragen stellen over de wekelijkse parkrun in het Wantijpark kan via wantijpark@parkrun.com.
Meer info en registreren: www.parkrun.co.nl.
Hoofdfoto: Ellenoor Vegter, heette afgelopen zaterdag als run director de deelnemers welkom.
Marc Elvery, Ellenoor Vegter, Sandra Dielessen en Arjen de Bruin rouleren wekelijks als ‘run director’.