DORDRECHT – Ook het jaarlijkse Voedselbankdiner in het Wantijpaviljoen, al jarenlang georganiseerd door Lions Club Thuredriht, dreigde door corona in het water te vallen. De serviceclub besloot het er niet bij te laten zitten. Samen met lokale horeca komen ze met een mooi alternatief: ‘Zij blij – Jij blij’. Initiatiefnemers Matthijs van Muijen (voorzitter Voedselbank), Alex Verburg (eigenaar Restaurant Post) en Jeroen Markusse (architect bij Stijl Architectuur en tevens president van de Lions Club) vertellen er meer over. (Foto en tekstbijdrage: Daniëlle Vliegenthart)

Vertel eens wat meer over het Voedselbankdiner.

Jeroen: “De Lions zijn een wereldwijde serviceclub, waarin betrokken mensen vanuit verschillende beroepsgroepen verenigd zijn en vanuit hun netwerk en welvaart iets terugdoen voor de maatschappij. Zo organiseren we ieder jaar voor zo’n 150 mensen van de Voedselbank een leuke avond met kerstdiner,  muziek en -cadeautjes in het Wantijpaviljoen. Op een avond als deze steken wij als leden ook zelf de handen uit de mouwen en helpen mee in de keuken en bij het uitserveren. Normaal gesproken organiseren we gedurende het jaar twee evenementen om dit diner te bekostigen: een kennisquiz waarbij bedrijven een tafel kunnen ‘kopen’ en tegen elkaar strijden om de ‘eeuwige roem’, en we hebben het Mosselfestijn, wat ieder jaar een mooie netwerkavond is.”

Maar dat ging dit jaar niet door…

“Klopt. Door de lockdown kon de fundraising niet doorgaan en dreigde ook het Voedselbankdiner in het water te vallen. We wilden het hier niet bij laten zitten en zijn als bestuur gaan brainstormen. Juist nú is de behoefte groot om relevant te zijn in de maatschappij. Dit konden we niet alleen en we hebben de hulp in geroepen van Mariska Wagner en Jan-Dirk Costeris van Bureau Durf en Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Met hen had ik vanuit mijn werk al contact en zij hebben Alex van Restaurant Post uitgenodigd, om de koppen bij elkaar te steken. Zo is dit idee geboren. Omdat de horeca het in deze tijd ook heel zwaar heeft, hebben we besloten met een actie te komen, waarin we samen met lokale horecaondernemers optrekken. Zij zullen van de donaties mooie kerstmaaltijden verzorgen voor mensen van de Voedselbank. Zo snijdt het mes letterlijk aan twee kanten.”

Hoe zijn jullie bij deze ondernemers uitgekomen?

Jeroen: “Met regelmaat kom ik bij lokale horeca. Om het voor de deelnemende ondernemers rendabel te maken, hebben we er bewust voor gekozen om met een selectie van rond de zes zaken te werken, te weten Merz, Het Magazijn, Olympiade, Post, Lef en Luca Osteria. En dan ga je toch op je persoonlijke ervaring af, zodat je weet dat deze ondernemers een mooi product neerzetten. Overigens wil ik nog wel vermelden dat we het Wantijpaviljoen er ook graag bij hadden gehad, omdat we al jaren een hele fijne samenwerking hebben. Zij zijn nu door de lockdown echter volledig gesloten en het was niet rendabel alles voor één dag op te starten.” Matthijs: “Vanuit de Voedselbank hebben wij Restaurant Lef en Luca Osteria aangedragen. Dennis van Buuren, eigenaar van Luca, heeft in de eerste lockdown drie bedrijfsleiders aan ons beschikbaar gesteld, omdat onze bedrijfsleiders ouder dan 70 waren en in de risicogroep zaten. Maandenlang hebben ze ons uit de brand geholpen. Daarbij staan ze altijd open voor acties. Maar ook Restaurant Lef heeft in de lockdown laten zien betrokken te zijn door een hele leuke actie met desserts ten behoeve van de Voedselbank op te zetten. We waren ook erg blij met deze sponsoring. Ik vond het daarom ook wel zo netjes om beide partijen hierin te betrekken.”

Hoe kunnen mensen zich aanmelden voor het diner?

Matthijs: “Wij hebben in Dordrecht zes uitdeelpunten van de Voedselbank en komende tijd zullen we met een formulier vragen wie er interesse heeft. Deze mensen kunnen zich dan bij ons opgeven. We hopen dat we voldoende ophalen om iedere aanmelding van een mooie maaltijd te kunnen voorzien.”

Er is ook een flyer.

Jeroen: “We hebben de professionele hulp van Edwin Bax van Only the Brave ingeschakeld. Zij hebben de website en de flyer mooi vormgegeven. De flyers worden bij de deelnemende horecazaken afgeleverd, zodat ze meegegeven kunnen worden met de afhaalmaaltijden. Ook wordt de flyer via social media en via ons netwerk verspreid en hebben we een prachtige website.” Alex: “Dat leek ons het meest verstandig. De mensen die nu komen afhalen, zijn veelal klanten die al met veel enthousiasme de horeca steunen en we hopen ook met deze actie op hen te mogen rekenen. Iedereen kan een bedrag naar eigen keuze doneren. Ik hoop dat we een mooi bedrag ophalen, zodat we met elkaar veel mooie maaltijden kunnen maken én geven.”

Alex, wat maakt dat je hier graag aan deel wilde nemen?

“Ik ben mij altijd bewust van mijn omgeving en vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Zo heb ik met mijn ploeg aan het begin van de eerste lockdown maaltijden voor kwetsbare Dordtenaren in de keuken van Protestantse Zorggroep Crabbehof staan maken. Ik ben niet zo van het stil zitten en we hebben er nu ook de tijd voor. Daarnaast is een dergelijke actie simpelweg hard nodig. Samen met elkaar willen iets moois neerzetten.”

De deelnemende restaurants zijn Restaurant Post, Lef en Luca, Het Magazijn, Merz en Olympiada. Meer weten en/of een steentje bijdragen? Ga naar http://www.lions-zijblij-jijblij.nl.

 

Op de foto: Matthijs van Muijen (Voedselbank), Alex Verburg (Restaurant Post) en Jeroen Markusse (Lions Club Thuredriht).