DORDRECHT – Tijdens een controle door het Regionaal Controle Team Mensenhandel zijn een sekswerker en haar vriend aangetroffen in een woning aan de Helmersstraat in Oud-Krispijn. De medewerkers troffen een kamer in de woning aan waar tegen betaling seksuele handelingen verricht werden. De kamer is gesloten tot 28 december.

Verantwoordelijkheid pandeigenaar De sekswerker gaf aan recent te zijn gearriveerd vanuit Oost-Europa. Het pand wordt verhuurd aan meerdere huurders. De kamer waar het seksbedrijf is aangetroffen werd afzonderlijk van de overige kamers gebruikt en is daarom gesloten.

Verantwoordelijkheid

Het betreffende pand werd particulier verhuurd. Een pandeigenaar heeft een bijzondere verantwoordelijkheid. Een verhuurder kan stappen ondernemen om criminaliteit te voorkomen. Denk aan het controleren en kopiëren van een origineel en geldig legitimatiebewijs van de huurder en aantoonbaar de vaststelling dat de huurder voldoende legaal inkomen heeft om de huur te betalen. Net als een schriftelijk ondertekende huurovereenkomst voordat mensen geplaatst worden en het maken van afspraken over het gebruik en de inspectie van het pand.

Mensenhandel

Op dezelfde dag waren er ook twee controles in Gorinchem die samen met deze controle onderdeel waren van een bovenregionale actiedag. Net als controles bij erotische massagesalons in regio Den Haag en op arbeidsuitbuiting in regio Amsterdam. De bovenregionale actiedag werd georganiseerd in de strijd tegen mensenhandel.