ZWIJNDRECHT – “Een dodelijk schietincident, op klaarlichte dag, een drukke zaterdagmiddag bij Winkelcentrum Walburg met veel winkelend publiek. Nogal wat mensen zijn als omstander getuige geweest van het incident. De impact voor die mensen is groot. Ik denk ook aan de winkeliers en het winkelend publiek.” Burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht verwoordt de gevoelens naar aanleiding van de schietpartij die zaterdag tegen 14.00 uur bij het winkelcentrum plaatsvond. Daarbij kwam een 66-jarige vrouw uit Dordrecht om het leven en raakte haar 38-jarige dochter uit Rotterdam zwaargewond. De politie is nog steeds op zoek naar de vermoedelijke dader, de 49-jarige Minh Nghia Vuong, die als inwoner van Dordrecht staat geregistreerd.

De schutter sloeg na het neerschieten van beide vrouwen in een auto op de vlucht en is nog spoorloos. Het gaat om de ex van het 38-jarige slachtoffer. De man staat in de criminele wereld bekend als Lucky en heeft een lang strafblad, waarop onder meer (bank)overvallen, bedreiging en diefstal staan. De auto waarmee hij is gevlucht, werd in de nacht van zondag op maandag aangetroffen op de Veldslahof in Zwijndrecht. Dit voertuig is veiliggesteld en wordt onderzocht. De politie vermoedt dat de verdachte daarna overgestapt is in een grijze Skoda Octavia met kenteken KV-121-F. Deze werd gistermiddag teruggevonden op de Kuinder in Rotterdam.

De politie meldt inmiddels (update 25 januari 2023 15.18 uur) dat een derde vluchtauto is gevonden in Hoek van Holland. Deze zwarte Seat Ibiza stond geparkeerd op de Dolphijnstraat. De politie kwam ter plaatse omdat ze vermoedt dat Vuong mogelijk daar bij een kennis zou verblijven. De politie is de betreffende woning binnengevallen en heeft ook de omgeving doorzocht. Helaas trof het arrestatieteam Vuong niet aan. De zoektocht gaat onverminderd door en hulp van publiek blijft welkom.

Met man en macht
De politie doet onafgebroken onderzoek naar de locatie van de voortvluchtige verdachte. De aanleiding van het incident wordt nog steeds gezocht in de relationele sfeer. ‘We begrijpen de bezorgdheid en het aantal vragen naar aanleiding van deze dodelijke schietpartij. Het voornaamste doel op dit moment is met man en macht zoeken naar de voortvluchtige om hem aan te houden’, meldt de politie. ‘Dit gebeurt met zichtbare en onzichtbare middelen. Afgelopen dagen zijn er diverse instappen geweest met betrekking tot het onderzoek. Dit heeft nog niet geleid tot de aanhouding van de verdachte’.

Internationaal gesignaleerd
Inmiddels zijn er tientallen tips binnengekomen bij de politie. ‘Al deze tips nemen we serieus en lopen we uit’, meldt de politie. ‘We zijn blij met betrokkenheid van burgers en hopen dat zij zaken blijven melden bij ons. Dit helpt ons in het onderzoek. De verdachte staat internationaal gesignaleerd. Elke overheidsinstantie is door de politie geïnformeerd over de voortvluchtige’.

Veel getuigen
Door de drukke zaterdagmiddag zijn veel mensen getuige geweest van de schietpartij. De getuigen worden allemaal gehoord om een beeld te krijgen wat er precies gebeurd is. Burgemeester Hein van der Loo heeft vandaag een informatiebrief gestuurd naar de direct omwonenden en winkeliers bij de parkeerplaats van Winkelcentrum Walburg, waar het schietincident heeft plaatsgevonden. Daarin roept hij enerzijds ook op om informatie te delen die kan leiden tot de aanhouding van de verdachte. Anderzijds wijst hij op de hulp die Slachtofferhulp kan bieden aan mensen worstelen met de impact van de ingrijpende gebeurtenis. De brief is ook te vinden op de website van de gemeente Zwijndrecht.