REGIO – WIJ Techniek en het Bèta Challenge Consortium, een landelijk netwerk van vijftig vmbo TL-scholen die extra aandacht geven aan techniek en technologie, werken samen om meer jongeren kennis te laten maken met de veelzijdige wereld van de installatietechniek. Doel is om jongeren te interesseren en te enthousiasmeren voor alle mooie beroepen in de techniek en deze sector. Dit schooljaar zijn Bèta Challenge-scholen in regionale netwerken voor het eerst van start gegaan met de Regiocompetitie WIJ Techniek. Het Insula College in Dordrecht mag zich de eerste regiowinnaar noemen.

Leerlingen in mavo 2 gaan bij de Bèta Challenge met een opdracht uit de praktijk aan de slag. Deze gerichte opdrachten vereisen de nodige vindingrijkheid bij vraagstukken in de technische- en installatiesector. De opdracht van deze regiocompetitie: ‘Safe van kelder tot penthouse’. De opdracht gaat over brandveiligheid in een ‘verticale wijk’. Tijdens de wedstrijdopdracht kruipen de leerlingen in de huid van een professional en maken een ontruimingsplan voor een verdieping naar keuze. Een verdieping kan in het teken staan van wonen, werken of ontspanning. Het Bèta Challenge Consortium en WIJ Techniek ondersteunen bij de organisatie van de regiocompetitie en bovendien treedt WIJ Techniek op als (landelijke) opdrachtgever. Maar ook regionale bedrijvenpartners uit de installatiebranche worden hierin betrokken.

Regiofinale

Eerder deze maand vond de finale plaats van de regiocompetitie van scholen van het Bèta Challenge-netwerk Zuid-Holland in samenwerking met WIJ Techniek. Voor deze finale waren de deelnemende scholen te gast bij IW Zuid-Holland, opleidingsbedrijf voor de installatiebranche, dat voor een prima ontvangst zorgde, een workshop bureaulamp maken gaf en een rondleiding verzorgde. Vier groepen van tweedejaars mavoleerlingen van het Willem de Zwijgercollege in Papendrecht, De Mavo Vos in Vlaardingen en het Insula College in Dordrecht streden om de prijs: een waardecheque van 100 euro. De leerlingen van het Insula College pakten die prijs en mogen met hun docenten Ruud Maasdam en Stefan Hoexum gaan bedenken waar zij dit bedrag aan gaan besteden.

Aanmoedigingsprijs

De leerlingen van het Walburg College in Zwijndrecht hebben de presentaties geobserveerd om inspiratie op te doen voor de opdracht op de eigen school. De leerlingen van het Willem de Zwijger College ontvingen van de opdrachtgever nog een aanmoedigingsprijs voor hun ontzettend creatieve uitwerking van de opdracht. Door gebruik te maken van een game-applicatie hebben zij een mooie instructiefilm gemaakt over de ontruiming van een parkeergarage.

Echt

IW Zuid-Holland en de aanwezige opdrachtgevers van Inprevo en KSO Installaties B.V. hebben het onderwijs voor deze Bèta Challenge-leerlingen écht gemaakt en dat motiveert. De leerlingen hebben een uitstekende prestatie neergezet en een mooie middag beleefd.