Actueel

reageer als eerstwo 7 apr 2021

Integrale handhavingsactie in de Biesbosch

REGIO – Tijdens het paasweekend werd een integrale handhavingsactie gehouden in de Biesbosch. Staatsbosbeheer organiseerde deze actie en ziet een absolute meerwaarde om met verschillende organisaties en handhavers van verschillende disciplines een belangrijke bijdrage te leveren aan ‘gewenst gebruik van dit unieke gebied’.

De Biesbosch is een populair gebied en dat is te zien aan de vele bezoekers die het gebied dagelijks bezoeken. Deze intensieve recreatiedruk vraagt aandacht, voor zowel de bezoeker maar zeker ook de natuur. ‘De afgelopen jaren merken we dat in de Biesbosch een verhoging waarneembaar is van excessieve recreatie, dumpen van vuil/afval, ondermijnende activiteiten, hennepteelt, stroperij en beschadiging dan wel vernietiging van specifieke habitatgebieden’, aldus Staatsbosbeheer. ‘Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien. Doordat de bevoegdheden van handhavers aanvullend zijn en de benodigde kennis divers is, kan de samenwerking leiden tot een nog grotere professionalisering van handhaving en toezicht in en rondom de Biesbosch. Door gezamenlijk optrekken ontstaat er een eenduidige werkwijze, wordt er van elkaar geleerd en kunnen we elkaar in de toekomst makkelijker vinden’. Aan de handhavingsdag namen deel: Staatsbosbeheer, gemeente Dordrecht, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, het SSIB, Politie Dongenmond en Landelijke Eenheid van de Politie.

Aandachtspunten
Deze handhavingsactie aan het begin van het recreatieseizoen was gericht op een aantal speerpunten. Zo werden alle beschermde natuurgebieden intensief gecontroleerd op onder andere rust, overlast, vernielingen, kampvuren, aanwezigheid buiten wegen en paden, niet aangelijnde honden en overige algemene terreinregels. Ook waren de watersporters een aandachtspunt als het gaat om snel varen en de BPR-wetgeving. Tevens heeft de politie snelheidscontroles uitgevoerd op de Banddijk en in de Noordwaard.

 

Zestig sportauto’s
Ondanks het koude weer tijdens deze Paasdagen waren er toch nog flink wat recreanten de Biesbosch in getrokken, waarvan een deel zich niet altijd aan de regels hield. Zo bleek een schipper van een motorjacht met een te grote hoeveelheid alcohol op achter het roer te zitten en kreeg een schipper van een snelle motorboot een bekeuring voor het varen met een te hoge snelheid. Van een ander vaartuig bleek het HIN-nummer niet compleet. Daarnaast kreeg een sportvisser een proces-verbaal voor het vissen met kunstaas in de gesloten tijd voor roofvis. Verder zijn er diverse waarschuwingen uitgedeeld omtrent het overtreden van de coronamaatregelen, het vernielen van rietkragen en het maken van een open vuur op de bodem. Ook heeft de politie van team verkeer snelheidscontroles uitgevoerd rondom de Biesbosch en hierbij enkele boetes uitgedeeld. Hierbij werd tevens het rijbewijs van een motorrijder ingenomen die met een gemiddelde snelheid van 128 kilometer per uur over de Bandijk reed. Verder is er een constatering gedaan van een samenscholing met sportauto’s, waaraan zo’n zestig voertuigen deelnamen. Alle bestuurders hebben hiervoor een aandachtsvestiging gekregen van de politie. Het onderzoek naar de organisator loopt nog. De samenwerkende partijen stellen dat het een geslaagde dag was, waarbij integraal is gezorgd voor een schoon, stil, heel en veilige Biesbosch.

 

Ongewenst gedrag
Deze actie moet dan ook bijdragen aan meer bewustwording hoe de bezoeker op een veilige en wenselijke manier het gebied kan bezoeken en kunnen genieten van de karakteristieke Biesbosch natuur. In het gebied worden door de handhavers zeer regelmatig vernielingen, vandalisme, diefstal en ongewenst gedrag geconstateerd. Het gebied en andere mensen hebben hier last van. Daarom worden dit soort acties gehouden.

Geef een reactie