DORDRECHT – De interkerkelijke herdenkingsdienst op de avond van de Dodenherdenking op donderdag 4 mei heeft als thema ‘over-leven met oorlog’. Een thema dat verwijst naar de oorlogsjaren, maar daarnaast hoogst actueel. Dominee Dick Steenks, voorganger van de Ontmoetingskerk in Sterrenburg, zal de overdenking verzorgen. Hij leest uit het bijbelboek Genesis het verhaal waarin de ene broer de ander vermoord. De dienst in de Singelkerk op de hoek Dubbeldamseweg/Singel begint om 19.00 uur. De kerkdeuren zijn een half uur eerder open. (Foto: Stolk Fotografie)

CDA-gemeenteraadslid Jan van Dam-Timmers draagt ditmaal de namen voor van de mensen die worden herdacht.  De namen zijn:  Isidor, Elizabeth, Aäron en Mietje Frenk. Onlangs werden voor hun woonhuis aan de Cronjéstraat, waar zij werden weggevoerd naar een vernietigingskamp, de laatste Dordtse Stolpersteinen gelegd. Tevens klinkt de naam van verzetsman Leendert Keesmaat die met psalm 43 op zijn lippen werd doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte. Emanuel Hamburger werd vermoord nadat hij eind 1944 was verraden door een oud-leerling. Mari Bosland speelde in het geheim in de oorlog als talentvol uitvoerend kunstenaar voor Joodse onderduikers in Dordrecht. Hij was nog geen 20 jaar toen hij werd opgepakt door de bezetters en de oorlog niet overleefde. Bosland was in de oorlogsjaren de literaire pleegzoon van schrijfster Top Naeff. Het echtpaar Diet Kloos en Jan Kloos zat samen in het verzet in Dordrecht en daarbuiten. Diet overleefde de oorlog. Jan werd opgepakt en vermoord.

Sumatraplein

De herdenkingsdienst wordt op donderdag 4 mei afgesloten met gebeden en met gezamenlijk Onze Vader door Sander Verschuur, RK-pastor van de Heilige Theresia van Avila Parochie Dordrecht. De muzikale ondersteuning is van Johan den Hoedt, orgel en Alisa van Dijk, viool. Het Platform Dordtse kerken draagt vanaf 2012 de interkerkelijke herdenkingsdienst. Het samenzijn eindigt rond half 19.30 uur, zodat een ieder de gelegenheid heeft om naar de dodenherdenking op het Sumatraplein te gaan.