Actueel

reageer als eerstdo 30 jul 2020

Intieme sfeer tijdens laatste momenten dankzij koppelbed

DORDRECHT – Het eerste koppelbed in het Albert Schweitzer ziekenhuis is donderdag in gebruik genomen op verpleegafdeling B3 (Oncologie). Een koppelbed is een logeerbed dat bijna naadloos kan worden vastgemaakt aan het bed van een patiënt. Daardoor kan de partner of andere naaste letterlijk heel dichtbij zijn wanneer de patiënt zeer ernstig ziek of stervende is. (Foto: Thymen Stolk)

In deze situatie mocht een naaste altijd al blijven gedurende de nacht, maar dat moest dan vaak worden opgelost met een stretcher of met een slecht aansluitend ander patiëntenbed. Het koppelbed zorgt voor dezelfde intieme sfeer van een tweepersoonsbed, zoals men dat in het normale leven samen gewend was.
Het bed is geschonken door Stichting Roparun vanuit de opbrengst van de jaarlijkse estafetteloop voor zorg aan mensen met kanker. Leden van het eigen ziekenhuis-Roparunteam – die indirect hebben bijgedragen aan de schenking van het bed, door hun jaarlijkse opbrengsten voor de landelijke ‘Roparun-pot’ – hebben het bed symbolisch overhandigd aan de verpleging. Het bed werd dezelfde middag al in gebruik genomen door een patiënt.

Ook andere afdelingen kunnen onder bepaalde omstandigheden het bed lenen. De ASz Runners en de verpleging maken zich sterk voor nog een exemplaar, omdat de vraag ernaar groot is. Het koppelbed is geschonken, omdat het geen noodzakelijk medisch goed is en daarom niet zonder meer uit ziekenhuisbudget mag worden aangeschaft. Drie leden van de ASz Runners (in oranje op de foto) droegen het bed over aan drie oncologieverpleegkundigen.

Geef een reactie