DORDRECHT – Vanaf komende week wijzigt de inzameling van huishoudelijk afval in Dordrecht. Het gaat om het ophalen van plastic, blik en drinkpakken, gft en etensresten en restafval. ‘De veranderingen die ingaan stimuleren het scheiden van grondstoffen en ontmoedigen het weggooien van restafval. Door de hoeveelheid restafval in Dordrecht te verminderen blijven de afvalkosten beheersbaar en voorkomen we dat bruikbare grondstoffen in de verbrandingsoven belanden’, aldus de gemeente. (Foto’s: Thymen Stolk)

Meer dan driekwart van het restafval in Dordrecht bestaat uit materialen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Door afval thuis goed te scheiden blijft er veel minder restafval over om te verbranden. Dat is beter voor het milieu. Bovendien kost het verbranden van restafval steeds meer geld. Door de hoeveelheid restafval omlaag te brengen blijven de kosten, en dus de afvalstoffenheffing, beheersbaar.

De maatregelen op een rijtje:

  • De doorzichtige zakken voor plastic, blik en drinkpakken worden elke week opgehaald. Inwoners van Dubbeldam en Stadspolders die een tuin hebben, hebben hiervoor een bak aan huis gekregen. Deze wordt één keer in de twee weken geleegd. Ruim 85 procent van deze wijkbewoners heeft deze bak geaccepteerd.
  • Het legen van de groene bak voor gft en etensresten blijft één keer in de twee weken gebeuren. In de zomermaanden juni, juli en augustus gebeurt dit elke week.
  • Het ophalen van de bak aan huis voor restafval gaat naar één keer in de vier weken.
  • Vanaf 3 mei kost het ophalen van grof restafval 20 euro per afspraak. Het laten ophalen van elektrische apparaten, kringloopmeubelen, takken en snoeiafval blijft gratis.

Even wennen

Inwoners zijn op diverse manieren geïnformeerd over de veranderingen. Zo heeft elk huishouden één of meer brieven ontvangen over de wijzigingen voor hun situatie. Daarnaast zijn zowel website, social media als de huis-aan-huis krant uitgebreid ingezet. Verantwoordelijk wethouder Rik van der Linden: “Veel inwoners moeten wennen aan de nieuwe maatregelen, merken we uit de reacties. Dat begrijp ik. Als je nu regelmatig een volle restafvalbak hebt, dan is het lastig voor te stellen dat je het kunt redden met één keer in de vier weken legen. En toch is dat heel vaak zo. Ik spreek uit ervaring. In voorbereiding op het nieuwe beleid heb ik met mijn gezin meegedaan aan een proef om 100 dagen al het afval zo goed mogelijk te scheiden. Ik was verbaasd hoe weinig restafval we overhielden in ons gezin met vier kinderen. En als het ons gelukt is, lukt het andere Dordtenaren ook.”

Maatwerk

Voor huishoudens die (tijdelijk) veel luierafval of incontinentiemateriaal hebben, zijn er oplossingen op maat. Er zijn inmiddels zo’n 300 maatwerkverzoeken in behandeling. Met deze inwoners wordt gekeken naar de beste oplossing voor hun situatie.

Enkele buurten in het centrum, het Reeland en, op de foto, het Noorderkwartier hebben op proef twee jaar een container voor plastic, blik en drinkpakken gehad. Die proef liep deze week af. De bakken zijn opgehaald en voortaan moet dit afval weer in de doorzichtige zakken worden aangeboden. In Stadspolders en Dubbeldam werden deze containers juist afgeleverd bij de bewoners.