DORDRECHT – Het jaar 2025 wordt in allerlei opzichten bijzonder voor ggz-instelling De Hoop. Het wordt het jaar waarin het vijftigjarig jubileum wordt gevierd. Maar ook het jaar waarin definitief de plek wordt verlaten waar het in 1975 begon. Tegelijkertijd zijn er op en rond Dorp De Hoop aan de Provincialeweg volop ontwikkelingen gaande en in aantocht. Genoeg redenen voor een verhelderend gesprek en wandeling door Het Dorp met communicatiemanager Fennegien Wietses. (Foto’s: Stolk Fotografie)
“In 2003 opende Koningin Beatrix dit dorp”, begint ze haar verhaal. “De Hoop had in Dordrecht op dat moment locaties aan de Oudendijk en de Spuiweg. Op deze locatie was een stuk polder aangekocht en werd een groot deel van de huidige gebouwen neergezet. Er zijn er in de loop der jaren nog een paar bij gekomen.” Op dat moment bestond De Hoop al meer dan 25 jaar. “Het is in november 1975 gestart vanuit de kerken. In die tijd had Dordrecht een groot drugsprobleem. Lopen we om deze mensen of doen wij wat de Barmhartige Samaritaan deed?, vroegen enkele kerkgangers zich af. Met mede-initiatiefnemer meneer Hogeweg als grote aanjager werd Hofje de Hoop aan de Spuiweg verkregen, een oud industrieel complex. Teun Stortenbeker werd betrokken als leider van het werk en na een jaar verbouwen werden daar de eerste cliënten opgevangen.”
Fennegien Wietses bij de entree van Dorp de Hoop.
Hoop houden
Sinds dat idealistische begin is er enorm veel veranderd, vervolgt Wietses. “Wat begon met kleinschalige zorg aan verslaafden is uitgegroeid tot een volwaardige ggz-instelling. We helpen nu, verspreid over verschillende locaties in het land, ruim vijfduizend mensen per jaar. Bij ruim een kwart daarvan gaat het nog om mensen met een verslaving, bij de rest gaat het om zorg aan mensen met psychische problemen: volwassenen, maar ook kinderen en jongeren. Dat doen we inmiddels met zo’n 750 medewerkers en vrijwilligers.” Wat is gebleven: de naam. “Daar zijn we nog steeds heel blij mee. Niet altijd levert de zorg niet altijd meteen op wat je wil. Mensen vallen soms weer terug of mentale problemen blijven. Maar wij blijven altijd hoop houden op verbetering.”
Maatwerk
Ook sinds de opening van het dorp, ruim twintig jaar geleden, is er veel veranderd. “In 2003 werd je vrijwel standaard eerst opgenomen en verbleef je hier vaak een jaar of twee in een kliniek. Tegenwoordig is eerst een poliklinisch traject bijna standaard. Veel zorg is ambulant geworden. Soms starten we wel met een opname en een aantal maanden intensieve therapie. Maar soms kunnen we in eerste instantie volstaan met ambulante thuisbegeleiding om eerst structuur aan te brengen in iemands leven. En dan later bijvoorbeeld nog een behandeling. Het is echt maatwerk geworden.”
Preventie
Met die veranderingen zijn ook de benodigde voorzieningen op Dorp De Hoop veranderd, zegt Wietses. Een aantal gebouwen die als klinieken werden gebruikt, zijn polikliniek geworden of kregen andere functies. De kinder- en jeugdkliniek heeft een andere plek gekregen en verschillende functies worden vanaf de Spuiweg naar het dorp verhuisd. “We zijn al even met een verhuiscarrousel bezig. De ggz is veranderd en het zorgaanbod zal ook in de toekomst moeten en gaan veranderen. Gezien de druk op de ggz en de wachtlijsten zal er meer focus gelegd gaan worden op preventie. Eerder ondersteunen en ingrijpen. Bijvoorbeeld door mensen te helpen bij het vinden van structuur en het opbouwen van een netwerk. Werken aan zelfvertrouwen, een zinvol leven helpen opbouwen, bijvoorbeeld door werkervaring op te doen bij Werkvisie De Hoop. Daarnaast hebben we in Dordrecht en in Vlissingeninloophuizen waar dak- en thuislozen terechtkunnen voor eten, een douche, het wassen van kleding en het regelen van administratie. Maar natuurlijk zijn er ook mensen die het gewoon (even) niet zelfstandig redden in de maatschappij. Voor hen zijn er de woonvormen zoals de appartementen voor beschermd wonen op Het Dorp beschikbaar. En buiten Het Dorp de Huizen van Hoop en ambulante thuisbegeleiding.”
Grondverkoop
Van het stuk polder dat begin deze eeuw werd aangekocht, is nog een flink deel onbebouwd. Er werd al langer nagedacht over het verkopen van deze grond. Na jaren van voorbereiding gaat dat komend jaar gebeuren. Tussen Het Dorp en de Oudendijk en op de grond ernaast, richting Provincialeweg, kan woningbouw gaan plaatsvinden; en er komt voor het Parkhuis, onderdeel van zorgorganisatie Salios, ruimte voor extra verpleegeenheden. Het woonwijkje gaat De Nieuwe Hoven heten en maximaal 58 vrijesectorwoningen en enkele sociale huurwoningen omvatten. Daarnaast komt er ruimte voor vijf woonwagenstandplaatsen. Wietses: “Voor ons biedt de verkoop de kans om te investeren in de organisatie: in personeel, in innovatie, maar ook om de broodnodige reserves op te bouwen.” Het jaar 2025 wordt dus een mijlpaaljaar voor De Hoop, zeker ook omdat de organisatie haar vijftigjarig bestaan gaat vieren. Met verschillende festiviteiten, waaronder een extra feestelijke editie van het Festival van Hoop op 28 juni. “Wij blijven altijd trouw en hoopvol naast mensen staan”, zegt Wietses. “Het christelijk geloof is en blijft daarbij onze belangrijkste drijfveer en inspiratiebron. Van daaruit bieden wij professionele zorg en hulp dóór christenen, maar vóór iedereen.”
Beeld vanaf de Oudendijk. De nieuwbouw gaat voor een groot deel plaatsvinden op het nu nog lege terrein tussen de dijk en de aardwal met bomen.
Ingelijst: Koningin Beatrix opende het Dorp in 2003.