ZWIJNDRECHT – Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht heeft een 5 megawattpiek zonnepanelen-installatie in gebruik genomen. De officiële ingebruikstelling werd dinsdag verricht door voormalig minister-president Jan Peter Balkenende. Met de installatie van 9.100 zonnepanelen op het dak van het magazijn in Zwijndrecht zet Van Leeuwen een belangrijke stap in de reductie van CO2-emissie. (Foto’s: Piet Mes/Van Leeuwen Buizen)

Met een totaal oppervlak van 23.500 vierkante meter aan zonnepanelen kan het internationale distributiebedrijf in stalen buizen voldoende elektriciteit produceren om al haar vestigingen in Nederland en België van eigen groene stroom te voorzien. Daarnaast levert Van Leeuwen Buizen terug aan het net voor 300 huishoudens in Nederland.

Een aantal duurzame stappen werd al eerder gezet door het bedrijf, onder meer door het vervangen van de verlichting in magazijnen door LED en het terugbrengen van het aardgasverbruik met ruim 60 procent. Sinds kort rijden de Van Leeuwen vrachtwagens in Nederland op zogenaamde HVO100 brandstof, waardoor de distributie CO2-neutraal is. Ook bij diverse andere vestigingen in Europa zijn projecten gestart voor de installatie van zonnepanelen op de daken.

Peter Rietberg, Voorzitter van de Raad van Bestuur (rechts op de foto): “Met deze zonnepanelen-installatie zetten we een belangrijke stap op het gebied van de reductie van onze CO2-emissie. Het is vooral ook een belangrijke, concrete mijlpaal in het verder verduurzamen van onze distributieactiviteiten. Continuïteit en het goed overdragen aan een volgende generatie zijn voor ons als 98-jarig familiebedrijf een vanzelfsprekendheid. Als toonaangevende internationale onderneming in onze industrie nemen we onze verantwoordelijkheid om bedrijfsactiviteiten en groeiplannen op een duurzame wijze uit te voeren.”