Actueel

reageer als eerstwo 30 sep 2020

VIDEO: Jeugd DMHC rent voor weeskinderen in Congo

DORDRECHT – Zo’n dertig jeugdige hockeyers deden afgelopen zondag mee aan een sponsorloop voor leeftijdsgenoten in Congo. Hun clubgenoot Stan van der Weijde richtte in maart van dit jaar een weeshuis op voor straatkinderen in Goma. Dankzij de sponsorloop kunnen 22 Congolese kinderen bij 4Watoto eten en schoolspullen kopen. (Foto’s en video: Thymen Stolk)

Oprichter Stan, zelf in april 20 jaar geworden, werd begin dit jaar gegrepen door de ellende van de straatkinderen in Goma toen hij het land bezocht om gorilla’s en vulkanen te zien. “Ik had al een jaar gereisd, ook door andere Afrikaanse landen. Hoewel ik regelmatig armoede zag, zag ik niet het leed dat in Congo wel te zien is. In de dorpen rond Goma worden allerlei kostbare grondstoffen gevonden. Rebellen strijden voortdurend om deze vindplaatsen van diamanten, goud, koper, gas en uranium. De dorpelingen worden slachtoffer van die gevechten. Als ze het al overleven, worden ze verjaagd naar de stad. Veel kinderen belanden verweesd in de stad en komen in de drugshandel of prostitutie terecht.”

Iedereen helpt

“Toen ik hen zag, wilde ik een dinertje voor ze organiseren in het hotel waar ik verbleef. De hotelmanager was heel meedenkend en serveerde gratis friet. Ik ging naar huis met het idee dat ik meer voor deze kinderen moest gaan doen. Ik zamelde geld in en startte in maart met 2.400 euro de bouw van het weeshuis. Regelmatig werd ik ’s morgens wakker en wist dat we geen spullen hadden om verder te bouwen. Elke keer kwam er vanzelf weer een oplossing. Dan belde iemand me in de loop van de dag bijvoorbeeld om te zeggen dat ze mijn initiatief zo goed vonden en dat ik 36 zakken cement kreeg. Of ik kreeg een gift uit Zwitserland. Zo is het steeds gegaan en ik vertrouw erop dat dat zo zal blijven. Ik geloof in God en weet dat hij weduwen en weeskinderen niet in de steek laat.”

Organisatie

Stan groeide op in Dubbeldam en volgde het VWO aan het Insula College. Toen hij in 2018 zijn diploma haalde, wist hij niet goed wat hij wilde gaan studeren. “Ik dacht: het is zonde om geld aan een studie uit te geven waarover ik twijfel. Ik kan beter gaan doen waarvan ik zeker weet dat ik het graag wil. Dat was de wereld zien en kennismaken met andere culturen. Na het eerste jaar kwam ik terug om weer wat te verdienen en besloot nog een jaar te gaan reizen. Zo belandde ik in Congo. Het weeshuis is inmiddels gebouwd en er wonen nu 22 jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot en met 14 jaar. De hotelmanager is manager geworden van het weeshuis. Samen met een tiental andere Congolezen zorgt zij voor de kinderen en geeft hen les. Ik blijf nu een tijdje in Nederland om de organisatie verder  uit te bouwen en te zorgen dat alles ook in de toekomst betaald kan blijven worden.”

Geld genereren

“In mijn jeugd speelde ik best lang hockey op hoog niveau. Ons team viel uit elkaar na ons eindexamen. Nu ben ik begonnen met voetbal bij vv Dubbeldam. Dat doe ik ook omdat de kinderen in mijn weeshuis voetbal zo leuk vinden.” Zijn andere club DMHC steunt de positief ingestelde Dordtenaar ook van ganser harte. Afgelopen weekend was er behalve de sponsorloop door JD1 op zondag, op zaterdag een minimarkt aan de Schenkeldijk. Samen met een andere clubgenoot Jelle Nodelijk, verkocht Stan Congolese tasjes, broeken, armbanden, bandana’s en cupcakes. Dankzij de verkoop kan Stan 2.400 euro op de gloednieuwe bankrekening van 4Watoto storten. Wie de gedreven Stan wil steunen en de weeskinderen in Goma wil helpen kan donateur worden van de stichting. Stan wil graag vertellen over zijn project en hoopt lezingen te kunnen gaan geven aan organisaties die hem willen steunen. Voor meer informatie kijk op www.4watoto.com.

 

Geef een reactie