ZWIJNDRECHT – Joke Maarleveld uit Hendrik-Ido-Ambacht en Remco Schade uit Haaften, beiden lid van Fotoclub Zwijndrecht, exposeren vanaf vandaag tot en met 28 mei in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 in Zwijndrecht. Een expositie met de titel: Joke372/Remco28.

De contrasten zijn groot. Ten eerste vanwege het aantal geëxposeerde foto’s. Joke heeft 372 foto’s hangen in de galerie. Van Remco hangen er 28 foto’s. Verder is de aanpak van de fotografen heel verschillend. Remco maakt autonome foto’s. Joke heeft een conceptuele aanpak. En als laatste de locatie. Joke heeft alles binnenshuis gefotografeerd terwijl Remco er vaak op uit trekt.

SUP

Joke Maarleveld heeft een jaar lang plastic gefotografeerd. Het gaat om plastic waarmee iedereen elke dag in en rondom het huishouden wordt opgescheept. Vaak wordt het materiaal al na eenmalig gebruikt weggegooid. Dit noemt men Single Use Plastic, afgekort SUP. Een jaar lang fotograferen heeft veel opgeleverd. Door de keuze van vormgeving, het gebruik van zwart-wit en de hoeveelheid foto’s wil Joke de nadruk leggen op de twee uitersten van SUP; de schoonheid van al die verschillende plastics en de ongelooflijke hoeveelheid afval. Het heeft de fotograaf bewust gemaakt van het immense afvalprobleem en ze hoopt met de serie dat ook anderen zich daar meer bewust van worden.

Bijzondere foto’s

Remco Schade fotografeert bij voorkeur zonder vooropgezet plan op straat of in een museum. Hij heeft oog voor bijzonder gewone situaties. Hij ziet kans om passanten en objecten zodanig te combineren dat er een eigen werkelijkheid ontstaat. Vaak vertonen de foto’s een sfeer van surrealisme of absurdisme. Zijn foto’s op de expositie zijn gemaakt in de periode 2018-2022.

Openingstijden

Naast het bekijken van het plastic project en de bijbehorende afvalberg van Joke of de foto’s met de eigen werkelijkheid van Remco, kan de bezoeker ook kennismaken met de twee fotografen zelf. Ze zijn elke zaterdag aanwezig en u kunt dan zelf ervaren dat beiden nog veel meer over hun tentoongestelde werk te vertellen hebben. De galerie is elke zaterdag geopend van 12.30 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.