Actueel

reageer als eerstwo 24 feb 2021

Jongerenraad Dordrecht zet luisterlijn op

DORDRECHT  – Het praat soms nu eenmaal makkelijker met een leeftijdsgenoot. Dat is het idee achter de luisterlijn die de Jongerenraad Dordrecht voor studenten van het Da Vinci College aan het opzetten is. De ‘spirit’ van de lijn is: studenten voor studenten. De planning is om de lijn op 1 maart te lanceren. Angela Buurman, secretaris van de Jongerenraad: “We kunnen de tussenstap zijn naar een mentor, studieloopbegeleider of vertrouwenspersoon. Maar het kan ook zijn dat een student door zijn verhaal te delen tot nieuwe inzichten komt.”

De Jongerenraad Dordrecht signaleerde, door gesprekken maar ook door eigen ervaringen, dat jongeren gedurende hun studietijd hulp nodig kunnen hebben en soms vastlopen. “Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat vroegtijdig schoolverlaten best veel voorkomt. Waar zit dat dan in? Hoe komt dat? Dat vroegen we ons af. We weten dat je al vroeg keuzes moet maken die gevolgen hebben voor de nabije toekomst. Het kiezen van een vakkenpakket in het derde jaar, bijvoorbeeld. Wij vinden dat er te weinig aandacht is voor de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en de dingen waar zij tegenaan kunnen lopen. Zij hebben vragen als wie ben ik? En waar liggen mijn krachten dan?”, aldus Angela. “Er is begeleiding op school, maar die stap is vaak best groot om te nemen. Met de luisterlijn hopen we dat die laagdrempeliger wordt. Of dat een student door met iemand van zijn eigen leeftijd te praten op ideeën komt hoe je iets kunt aanpakken.”

Luisterend oor

Het idee van een luisterlijn kwam na maanden van brainstormen. “We wilden in eerste instantie een ‘fysieke ruimte’ creëren, een huiskamer-idee, waar studenten terecht kunnen om een praatje te maken.” Maar in deze tijd werd besloten tot de oprichting van een luisterlijn. Een pilot voor vavo-studenten van het Da Vinci College loopt al enige tijd. “En daar is heel positief op gereageerd! We trekken de luisterlijn nu breder. Het wordt voor alle studenten van het Da Vinci College en als dat goed loopt, willen we absoluut nog meer scholen in Dordrecht erbij gaan betrekken.” De studenten die de lijn bemannen kunnen geen ‘harde adviezen’ geven, maar delen wel hun eigen ervaringen, bieden een luisterend oor of wijzen de weg naar een professional. “De projectleider van de luisterlijn is een professional, maar neemt de telefoon niet op. Zij begeleidt de studenten, mocht dat na een gesprek nodig zijn, en geeft eventueel adviezen. Ook studenten van Toegepaste Psychologie zullen bij de luisterlijn hun stage gaan lopen.”

Terugkoppeling

De Jongerenraad ziet veel voordelen. “De luisterlijn sluit aan bij de belevingswereld van de jongeren, omdat je met een leeftijdsgenoot kunt praten. En als uit gesprekken blijkt dat studenten in een bepaalde ‘sector’ tegen dingen aanlopen, dan kunnen we dat nu heel gemakkelijk terugkoppelen binnen de school.” Studenten van het Da Vinci College worden binnenkort via de mail en social media-kanalen op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om contact op te nemen met de luisterlijn. “Als alles goed verloopt, kan het op 1 maart gelanceerd worden”, besluit Angela.

De luisterlijn is bedoeld voor alle studenten van het Da Vinci College Dordrecht en is geheel anoniem. Er kan gebeld worden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur en op woensdag van 10.00 tot 16.30 uur. De Jongerenraad Dordrecht is nog op zoek naar jongeren die de lijn willen bemannen (met name voor de dinsdag en donderdag). Wie interesse heeft kan mailen naar [email protected].

Geef een antwoord