DORDRECHT – In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de kans op een keizersnede bij een eerste bevalling die wordt ingeleid, in twee jaar tijd meer dan gehalveerd. In 2020 resulteerde één op de drie van dergelijke bevallingen in een keizersnede bij Geboortecentrum Rhena. Sinds 2021, na het implementeren van verschillende maatregelen, is dit gedaald naaréén op de zeven in de eerste helft van 2023, en deze trend zet zich voort. (Foto Frederike Roozen.)

Gynaecologen en verloskundigen in het ziekenhuis zijn verheugd over deze ontwikkeling, aangezien een keizersnede idealiter wordt vermeden, tenzij medisch noodzakelijk. Een taskforce werd opgericht om de oorzaken te achterhalen en oplossingen te vinden. Hoewel er geen enkele verklaring was voor het hoge aantal keizersneden, bleek dat een niet vorderende ontsluiting vaak een reden was voor een sectio, wat mogelijk voorkomen had kunnen worden.

Aangepaste protocollen omvatten onder andere langer wachten na inleiding, aangepaste methoden voor ontsluiting, snellere dosering van weeënopwekkers en betere pijnstilling. Deze maatregelen hebben bijgedragen aan het verminderen van keizersneden. De geleerde lessen worden gedeeld met de medische gemeenschap om meer bewustwording te creëren en een betere zorg voor barende vrouwen te garanderen, aangezien keizersneden altijd risicovoller zijn en latere complicaties kunnen veroorzaken.