Actueel

reageer als eerstwo 13 jun 2018

Kermis prikkelarm

DORDRECHT – Flikkerende lampen in alle kleuren van de regenboog, stroboscopen, heel veel mensen, harde muziek. De kermis is van verre al te horen én, in het donker, te zien. De vele geluiden en lichten horen er nu eenmaal bij. Het zorgt voor die unieke kermisbeleving. Maar wat nu als al die geluiden en lichten te hard binnenkomen? Zorgen voor stress? Er zijn mensen die de kermis daarom niet kunnen bezoeken terwijl zij dat wel graag willen. De Dordtse Zomerkermis houdt daarom dit jaar in samenwerking met BoBa Autismegroep voor het eerst, in navolging van andere kermissen in het land, een prikkelarme Zomerkermis.

De reacties zijn overweldigend. “We doen hier heel veel mensen een groot plezier mee”, weet Robert Snel van Boba. Medewerkers van de GGZ-instelling gingen het gesprek aan met hun cliënten. “Hoe wij de kermis voor hen zo vriendelijk mogelijk kunnen maken. Wat hun ideale beeld van een kermisbezoek is.” Mensen met autisme, ADHD, mensen met niet aangeboren hersenletsel enzovoorts; de doelgroep voor een prikkelarme kermis is heel groot. Net als de animo voor een bezoek op dinsdag 19 juni, tussen 14.00 en 16.00 uur als de geluiden uit gaan en de lampen minder flikkeren. “Om je een beeld te geven: het bericht dat Boba op de Facebookpagina poste had in twee dagen tijd 400 likes, werd 160 maal gedeeld en had 22.000 views!” Ook voor de 250 VIP-pakketten is grote belangstelling. Wie nog in aanmerking wil komen kan zich via de site inschrijven. Dit pakket bestaande uit onder meer een gratis portie poffertjes en een kortingsmunt, wordt de bezoekers aangeboden door Boba, de organisatie van de kermis en de Rabobank.

Gastvrouwen
Wat gaat er naast een de tempering van het licht en het uitzetten van het geluid nog meer gebeuren tijdens de prikkelarme kermis? Robert: “Op de kermis lopen gastvrouwen en -heren rond. Zij zijn te herkennen aan de button. Een bezoek aan de kermis, de attracties, kan heel erg overprikkeld werken. Mensen hebben behoefte aan concrete informatie. Hoe lang duurt de attractie? Hoe heftig is de attractie? Wanneer is dit dan? enzovoorts. De gastvrouwen en -mannen kunnen samen met de bezoeker alle informatie direct bij de kermisexploitanten opvragen. Ook is het bijvoorbeeld geen probleem om de lichten nog wat te dempen.” Ondanks een mindering van het aantal prikkels, bestaat alsnog de kans dat bezoekers overprikkeld raken. Voor hen wordt het kantoor van de kermismeesters tijdelijk ingericht als EHBO-(rust)post. “Als al die informatie tegelijkertijd binnenkomt, kan dat gebeuren. In het kantoor kunnen ze even een time-out nemen, hun rust pakken.”

Gastvrij
Om de ervaring nog mooier te maken, is op de site van Boba een plattegrond van de kermis te vinden. “Uit de gesprekken kwam naar voren dat we hen hier een groot plezier mee doen. Zo kan het bezoek aan de kermis van tevoren goed voorbereid worden.” Gedurende de prikkelarme kermis is ook Brains On Wheels van Autisme Experience On Tour aanwezig. “Hier kun je ondervinden wat prikkelingen met je doen. Hoe ze door anderen worden ervaren. En er wordt extra informatie gegeven.” Er wordt uitgezien naar de prikkelarme kermis, door de cliënten maar ook door de vele hulpverleners. “Dit past bij Dordrecht, een gastvrije stad. Wij doen ons best om nog meer voor onze doelgroep te betekenen, te bereiken. Een gastvrije kermis, dat is iets waar ook wij van hebben gedroomd.”

Meer weten? Zie www.boba.nl.

Geef een reactie