ZWIJNDRECHT – Na jaren van matig onderhoud heeft de Zwijndrechtse gemeenteraad vorige week toegezegd om 4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een grondige opknapbeurt van de Kiboehoeve. Wethouder Jacqueline van Dongen en voorzitter van de Stichting Vrienden van de parkboerderij Gerard Keuzenkamp verwachten dat na alle voorbereidingen en gesprekken het huidige renovatieplan dit voorjaar uitgevoerd gaat worden.

We wandelen met Keuzenkamp door de boerderij. “Eerst lag er een plan om de Kiboehoeve te verhuizen naar de andere kant van het Develpark”, vertelt hij. “Dat vonden wij en Querijn van den Bosch, al 22 jaar beheerder, geen goed idee. Het park is grotendeels losloopgebied voor honden. Dat gaat niet samen met boerderijdieren. Het plan was zonder onze inbreng bedacht. Toen heeft de gemeenteraad gezegd: maak een nieuw plan en betrek de mensen die er werken erbij. Dat heeft de wethouder goed opgepakt. We zijn nu bij alle besprekingen aanwezig geweest en hebben onze wensen kenbaar kunnen maken.”

Dierenwelzijn
“Belangrijkste reden voor de renovatie was dat het dierenwelzijn in de huidige onderkomens in sommige gevallen niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd, eisen die almaar strenger worden. Tot voor kort hadden we hier op de Kiboehoeve twee varkens: Ot en Sien. Ze konden niet goed met elkaar overweg, maar zaten wel samen in een klein hok. Op een gegeven moment hebben we afscheid moeten nemen van het tweetal. Het was gewoon niet langer verantwoord. De Kiboehoeve is als kinderboerderij in juni 1969 opengegaan. Sinds die tijd is er weinig veranderd. Er zijn dankzij sponsors wel wat hokken bij gekomen, maar die zijn ook niet meer zo recent.” Lees het hele verhaal in de Dordt Centraal van deze week!