DORDRECHT – Een stadskantoor op groene energie, waar ouderen iedere week kunnen komen eten. Een rioolinstallatie die overtollig regenwater omzet in groene stroom. Twee van de winnende ontwerpen die de deelnemers van de eerste Nederlandse Global Cardboard Challenge bouwden van karton. Duurzaamheidscentrum Weizigt was zaterdag een duurzaam bouwterrein, waar bedrijven uit de Drechtsteden volop geïnspireerd werden door jonge bouwers. Organisator Francien Eppens (Thuisrecycling.nl): “Het was prachtig om te zien dat de deelnemende bedrijven écht onder de indruk waren van de ideeën en dat de kinderen zoveel plezier hadden in het bouwen met karton.” (Foto’s: Thymen Stolk, groepsfoto: Laura Scholte)

Al voor het startsein van de Nederlandse Global Cardboard Challenge klonk, was het enthousiasme en de spanning bij de deelnemende kinderen goed voelbaar. Met hun bouwtekeningen in de hand inspecteerden ze de grondstoffen, bergen oud karton, en maakten ze een plan voor hun opdracht. Om 10.00 uur klonk het startsein en werd Weizigt een bouw-arena, waar de concentratie en energie voelbaar waren. De deelnemende bedrijven waren onder de indruk van de daadkracht en creativiteit van de kinderen.

Winnaars

Alle jonge bouwers kregen een prijs voor hun deelname en slimme ontwerpen. Maar ieder bedrijf koos ook één winnend team uit dat zijn ontwerp officieel mag komen presenteren. Meinske (9) en Douke (6) van Eijsden presenteren hun ontwerp voor een duurzaam stadskantoor binnenkort aan de wethouders van Dordrecht. Met name hun idee voor een stadskantoor als sociale ontmoetingsplek, waar ouderen twee keer in de week mogen komen eten, werd door de jury erg gewaardeerd. Naoual Loiazizi (duurzaamheidsregisseur van de gemeente) die de prijs uitreikte, sprak de verwachting uit dat de gemeente met deze ideeën echt aan de slag kan in het verdere ontwerp van het nieuwe stadskantoor.

Vervolg

Het succes van deze eerste editie smaakt naar meer. Eppens: “Het enthousiasme waarmee deze editie op scholen, bij kinderen, bedrijven en partners is ontvangen sterkt onze ambitie om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.” Dit jaar was er al veel animo van scholen en bedrijven uit de regio, maar was de aanlooptijd voor veel van hen te kort om deel te nemen. “Deze maand voeren we al de eerste gesprekken met nieuwe partner-bedrijven om het plan voor volgend jaar te bepalen. En we nodigen iedereen die enthousiast is uit zich bij ons te melden.”

Fantasieën verwezenlijken

De GCC is een jaarlijks terugkerend, wereldwijd evenement dat kinderen de kans biedt om te leren en te spelen door met simpele materialen (karton) hun fantasieën te verwezenlijken. Het evenement is een initiatief van onder andere Google, Makedo en Disney en heeft als doel om de creativiteit van kinderen te stimuleren en hen tegelijkertijd vaardigheden bij te brengen als kritisch nadenken, het benutten van waardevolle grondstoffen en samenwerken. In samenwerking met diverse bedrijven uit de regio, waaronder drukkerij Dekkers van Gerwen, adviesbureau Cirkellab en afvalmanager Milgro, heeft Thuisrecycling.nl de ambitie het evenement verder uit te bouwen.

 

Duo droomt van bouwbedrijf

De vrienden Matthew en Luuk (beiden 8 jaar) zijn echte creatieve bouwers. “Ze willen later hun eigen bouwbedrijf of architectenbureau opzetten. Een naam hebben ze al: LuMa”, vertelt Laura Scholte, de moeder van Matthew. “Bij de wedstrijd moesten ze zaterdag een oplossing bedenken voor het overtollige water bij overvloedige regenval. Ze werden tweede met hun ontwerp van een windmolen die water afvoert naar zee. Ze waren heel fanatiek en ook best een beetje teleurgesteld dat ze niet wonnen. Maar volgend jaar doen ze zeker weer mee. Matthew is altijd bezig met dingen uit elkaar schroeven en ik vraag tegenwoordig technisch advies aan hem. Bizar wat er op deze leeftijd al in die koppies omgaat.”