DORDRECHT – Ouders die hun kind noodgedwongen het huis uit zetten. Het zijn schrijnende verhalen die het Platform tegen Armoede Drechtsteden ontvangt. Met een onderzoek naar de gevolgen van de invoering van de kostendelersnorm hoopt het de Drechtraad te overtuigen verder onderzoek te verrichten én uiteindelijk de norm in de Drechtsteden helemaal te schrappen.

 

De kostendelersnorm, die vorig jaar werd ingevoerd, houdt in dat de bijstand wordt aangepast (verminderd) als er meerdere volwassenen in de woning leven. Dus ook jongvolwassenen van 21 jaar of ouder. “Er komen via verschillende instanties signalen binnen dat ouders inderdaad hun kind de deur uit moeten zetten. Via het platform dak- en thuislozen bijvoorbeeld”, zegt Riet Duykers, voorzitter van het Platform tegen Armoede Drechtsteden. “Een onderzoek van de ombudsman benadrukt dat er meer gekeken moet worden naar individuele zaken. De norm gaat voor veel mensen niet op, waardoor ze vervolgens in de problemen komen.” Zo wordt de bijstand onder meer aangepast als er een jongere met een Wajong-uitkering thuis woont. “En als er dan ook nog eens heel veel ziektekosten bijkomen dan kunnen mensen het niet meer ophoesten.” Het platform pleit daarom in eerste instantie voor ‘maatwerk’, een evaluatie van het minimabeleid in Dordrecht en het liefst natuurlijk afschaffing van de norm.

 

In februari komt de Drechtraad weer bijeen. Tegen die tijd wil het platform zijn onderzoek gereed hebben. Daarom wordt gevraagd ervaringen te melden. “Ons pleidooi begint inmiddels aardig vorm te krijgen. Maar iedereen met een verhaal wordt gevraagd zich te melden. Zo krijgen we een goede inventarisatie welke mensen door de regeling worden getroffen en hoeveel mensen het betreft.”

Wie zich door de maatregel gedupeerd voelt, kan contact opnemen met Jos Dekker of Sander Post van Stichting De Buitenwacht, tel. 6131359 of per mail: wijkwinkel@buitenwachtdordrecht.nl. Er wordt vertrouwelijk met de gegevens omgegaan.