Zelden hoorde ik zo’n bizar verhaal als wat zich afspeelt op de Dordtse begraafplaats Essenhof. Gemeenteraadslid Marco Stam, die het balletje aan het rollen bracht, besefte ook wel hoe gevoelig de materie is, maar besloot daar – zeer terecht – toch aandacht voor te vragen. Voor wie het gemist heeft, zal ik het langzaam opbouwen. Heeft u al nagedacht over de dood? Wellicht al ergens vastgelegd dat u dan wilt worden begraven? En wilt u dat dan in een ‘gewoon’ graf? U kunt namelijk ook kiezen voor een keldergraf, waarin je doorgaans komt te liggen met andere familieleden.

Bij zo’n keldergraf, waarvan er op de Essenhof een paar duizend zijn, verdwijn je dus niet met kist in de grond, waar bodem- en micro-organismen hun ‘werk’ doen, maar kom je in een ruimte terecht waar die ‘beestjes’ en ook zuurstof nauwelijks aanwezig zijn en dat heeft tot gevolg dat na de ‘huurperiode’ van de ligplaats lichamen niet ontbonden blijken te zijn. Zoals gezegd, een bizar verhaal. Volgens de Essenhof, dat al honderden van deze pijnlijke ontdekkingen verzweeg, een probleem dat overal speelt. Maar de landelijke koepelorganisatie van begraafplaatsen zegt dat het probleem nergens zo groot is als in Dordt…

Alsof één bizar verhaal in een week nog niet genoeg is, hoorde ik van tante Romy er nog eentje. Eén van onze verre familieleden had vastgelegd dat ze haar lichaam na haar dood beschikbaar stelde voor de wetenschap. Niet alleen dacht ze daarmee de samenleving vooruit te helpen, het bespaarde haar ook een uitvaartverzekering. Er doemde alleen een probleem op. Geen enkele universiteit wilde het lichaam hebben en dus moest alsnog een ‘gewone’ uitvaart geregeld worden. Maar dáár was zij dus niet voor verzekerd. Tsja, je moet het maar weten.

Uiteraard denk ik soms wel eens aan mijn eigen dood en vind ik begraven iets naargeestigs hebben. Cremeren komt ‘schoner’ op me over, maar na uitstrooien van mijn as besta ik helemaal niet meer. Voor mijzelf niet erg, maar nabestaanden willen me misschien wél bezoeken bij een graf of een urnenmuur. Eigenlijk is dat veel belangrijker dan wat ik zelf wil. Ik ben niet religieus, maar ontkom niet aan de bekende Bijbelse spreuk; uit stof zijt gij geboren, tot stof zult gij wederkeren. Na twee bizarre verhalen wil ik met doodgaan overigens nog even wachten.

Thijs.