Actueel

reageer als eerstzo 18 nov 2018

Kweekschoolklas na vijftig jaar weer bijeen

DORDRECHT – Vijftig jaar geleden zaten ze samen op de kweekschool in Dordrecht. Eerst aan de Binnen Walevest, later aan de Hugo van Gijnweg. Inmiddels zijn ze allemaal in de zeventig. Tijd voor een reünie, vonden Ger Sels, Bas de Koning, Ed Hanewinckel. Bijna de complete klas werd opgespoord. Gisteren was het moment van weerzien. (Foto: Thymen Stolk)

Dubbeldammer Ger Sels was initiatiefnemer van de reünie. Samen met De Koning en Hanewinckel ging hij op zoek naar hun oud-klasgenoten. En met succes, vertelt Sels. “Eén oud-klasgenoot is er niet bij, want die woont in Nieuw-Zeeland. Datzelfde geldt voor een oud-klasgenoot die in Spanje woont. En eerder dit jaar is helaas een oud-klasgenoot overleden.”

Geen cv

Twintig leerlingen die in het schooljaar ‘69/’70 afstudeerden, kwamen wel naar Dordrecht. Zij ontmoetten elkaar gisteren bij restaurant Het Bolwerck aan de Boomstraat, niet ver van de plek waar ze hun eerste kweekschoollessen kregen. “Het was niet erg comfortabel in het pand aan de Binnen Walevest”, herinnert Sels zich. “Regelmatig liep het onder water en er was geen cv. Een aantal leerlingen kwam op de brommer uit de Hoeksche Waard. Die moesten ‘s winters eerst ontdooien bij de potkachels. Later verhuisden we naar de Hugo van Gijnweg.”

Samen op vakantie

Sels kijkt met veel plezier terug op die kweekschooljaren. “We hadden echt een hele goede band en gingen ook vaak samen op vakantie. Veel mensen hebben ook later altijd contact gehouden.” Sels maakte na de kweekschool de overstap naar het middelbaar onderwijs. “Ik heb 34 jaar wiskunde gegeven op het Wellantcollege aan de Groenezoom. Na mijn pensionering heb ik nog een tijdje invalwerk gedaan op de basisschool van mijn kleinzoon, de Beatrixschool hier in Dubbeldam.”

Alle mooie herinneringen van een halve eeuw oud werden gisteren nog eens gedeeld tijdens de koffie en lunch in Het Bolwerck in het historisch havengebied van Dordrecht en daarna een rondvaart met de Dordtevaer.

Dezelfde groep, maar dan een halve eeuw geleden zelf nog in de schoolbanken:

 

 

 

Geef een reactie