DORDRECHT – Eerder dan verwacht stoppen de molenaars van de Kyck over den Dyck hun werk. Het eerste deel van de restauratie gaat namelijk sneller dan gepland en binnen enkele dagen zal de molen helemaal ingepakt staan. De molenwinkel blijft ondertussen gewoon open op de vaste tijden. (Foto: Stolk Fotografie)

Oorspronkelijk zou het doorbouwen van de steiger van de stelling naar de kap pas halverwege februari beginnen, maar de bouwploeg is inmiddels tot aan de kap gevorderd met het reparatiewerk. Daarbij worden de oude voegen uitgezaagd en niet, zoals vroeger, uitgehakt. Zagen levert dieper in de voeg een rechter resultaat op dan hakken, waardoor de nieuwe mortel beter hecht. Op verschillende plekken in de muur zijn slechte stenen weggehaald. Om dit weer in stijl te vervangen, heeft de aannemer een partij oude stenen met dezelfde maat van een gesloopte boerderij uit ongeveer dezelfde tijd naar Dordrecht gehaald. Die worden nu hergebruikt in de Kyck.

Voordat er daadwerkelijk gevoegd kan worden, volgen nog diverse stappen. Als alle voegen zijn verwijderd worden deze uitgeblazen. Daarna worden ze nagespoeld en pas dáárna gevoegd. De nieuwe voegen worden dan nog enige tijd nat gehouden, om te voorkomen dat de mortel te snel droogt en weer hetzelfde euvel van verpoedering kan optreden.