Actueel

reageer als eerstdo 22 aug 2019

Leerpark grotendeels rookvrij

DORDRECHT – Na het eerder rookvrij verklaren van het schoolplein en het verwijderen van de rookabri’s heeft het Da Vinci College nu een volgende stap gezet in het grotendeels rookvrij maken van de schoolomgeving op het Dordtse Leerpark. Op flinke afstand van de scholen zijn borden geplaatst en komen er blauwe lijnen op straat om aan te geven dat het vanaf dat punt op prijs wordt gesteld dat er niet meer wordt gerookt. De maatregel gaat met ingang van het nieuwe schooljaar op 2 september in. (Foto: Thymen Stolk)

Net als eerder bij het ziekenhuis en verschillende Dordtse sportclubs was ook hier niet de gemeente de aanjager van de rookvrije maatregelen. Op het Leerpark nam het Da Vinci College het initiatief voor het plaatsen van de borden en het aanbrengen van de blauwe lijnen. De gemeenteraad en de wethouder staan volledig achter het initiatief en ook het Dalton College, vrijwel alle ondernemers in de ‘plint’ en de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid zijn actief bij de plannen betrokken. De bewoners van het Leerpark zijn ingelicht.

Ontmoedigen

Daarnaast hebben alle studenten en medewerkers van het Da Vinci College een mail ontvangen over de maatregel. Voor wie toch wil roken zijn er buiten de zone tijdelijke voorzieningen aangebracht. Er zijn zes rioolbuizen op z’n kant neergezet. De rookvrije zone betekent niet dat wie er toch een peuk opsteekt, meteen wordt gearresteerd of bekeurd. Strikt genomen is roken in de openbare ruimte nog niet strafbaar. Beveiligers zullen op hun vaste rondes mensen op een positieve manier aanspreken. De inzet is om te ontmoedigen en aan te geven dat de scholen liever niet hebben dat er binnen de zone gerookt wordt. In lijn met die inzet biedt het Da Vinci College op 1 oktober ook een gratis workshop aan om studenten en medewerkers, maar óók geïnteresseerde omwonenden en medewerkers van de bedrijven, te helpen stoppen met roken.

Verbod

Het initiatief van Da Vinci past, net als dat van het ziekenhuis en de sportclubs, binnen de landelijke beweging die zich inzet voor een Rookvrije Generatie. Daarbij wordt het vanaf 1 augustus volgend jaar door een wijziging in de Tabakswet ook echt wettelijk verboden om nog te roken op schoolterreinen. Dit geldt voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteiten. Er wordt nog gediscussieerd over de vraag hoe de handhaving van dit verbod eruit moet gaan zien. De Dordtse politiek wil dit gaan regelen in de APV.

 

Geef een reactie