Actueel

reageer als eerstdo 9 mei 2019

Leerzaam en leuk voor jong én oud: Opera Hollands Diep over de Synode

DORDRECHT – De nieuwe opera van Muziektheater Hollands Diep gaat vrijdag in première in het Energiehuis. De komende drie weekeinden staat het gezelschap met ‘De Synode – polderkoorts in de Lage Landen’ op de planken. Met het stuk wordt het culturele programma de Ode aan de Synode afgesloten. “Het verhaal van de Synode wordt op een heel eigentijdse manier gebracht”, aldus Jan Willem Rodenburg van Hollands Diep. De opera is daarom ook prima geschikt voor gezinnen en jongeren. Een aantal Dordtse klassen van middelbare scholen woont de opera bij. Kaarten zijn nog beschikbaar.

Wat kan de bezoeker verwachten van het stuk?

“In het eerste deel word je met gesproken en gezongen teksten meegenomen in het verhaal van de Synode Daarna wordt de opera gespeeld. Het stuk gaat over gewone mensen die maar te dealen hebben met een politiek strijd waarop ze geen vat kunnen krijgen. Iets wat je ook heel goed naar het nu kunt trekken.”

Een geschiedenisles vol zang!

“En er wordt geacteerd! Het stuk is niet alleen dramatisch maar ook heel grappig en gaat over échte mensen en hun tekortkomingen. Voor de pauze wordt het verhaal verteld aan de hand van pamfletten en objecten. Die zijn gemaakt door leerlingen van het Leerpark met een 3D printer! Zij hebben objecten uit oude schilderijen gescand. Met de printer zijn er echte objecten van gemaakt die in de voorstelling worden meegenomen.”

Componist is Jan-Peter de Graaff.

“Daar zijn we bijzonder trots op. Jan-Peter is een rijzende ster, internationaal aan het doorbreken. Een grote naam dus. Hij is geboren in Papendrecht. Ook daarom heeft Hollands Diep juist hem benaderd. Omdat hij zich bovendien verwant voelt aan het onderwerp, werkte hij graag mee. Ook tekstschrijver Yuri Robbers heeft een bijzonderheid: in het dagelijks leven staat hij voor de klas! Hij is neurofysiologisch onderzoeker en docent biologie.

Na de pauze begint de opera. Er zijn vier zangers, een actrice en een instrumentaal ensemble. Dirigent is Mark Biggins, een Brits supertalent! De regie is in handen van David Prins voor wie het de eerste grote productie wordt als nieuwe artistiek leider van Hollands Diep.”

De voorbereidingen begonnen anderhalf jaar geleden. Het stuk is maar drie weekendeinden te zien. Zonde!

“Dat vinden we zelf ook. Misschien komen we na de zomer nog terug met de opera op één of twee festivals in het land. Maar het was een bewuste keuze om er niet meteen al mee door Nederland te trekken: dit verhaal hoort thuis in Dordt! Hoofddoel was om dit unieke moment uit de Nederlandse geschiedenis juist in deze stad te laten herleven, en de mensen naar hier te laten komen. Meer dan de helft van de verkochte kaarten is van publiek buiten Dordrecht. In onze opzet zijn we dus al zeker geslaagd!”

Het muziekstuk wordt tot en met 26 mei opgevoerd in het Energiehuis. Meer informatie en kaarten via www.muziektheaterhollandsdiep.nl/de-synode/.

Lees morgen meer in de weekendeditie van Dordt Centraal.

Foto: Orkestrepetitie onder leiding van de jonge topdirigent Mark Biggins (Foto: Rob van Herwaarden).

Geef een antwoord