DORDRECHT – In buurthuis De Koloriet in Krispijn werd zaterdag uitgebreid aandacht besteed aan de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. En niet alleen zaterdag. Het vormde de aftrap van het Kinderrechtenfestival, een hele serie workshops voor kinderen in de basisschoolleeftijd in Oud- en Nieuw-Krispijn rond onderwerpen als sexting, wapenbezit, drill-rap en respectloos taalgebruik, vertelt Caroline de Koning, vrijwilliger bij het buurthuis. “Zware onderwerpen die we op een positieve manier benaderen.” (Foto en video: Stolk Fotografie)

Wethouder Rik van der Linden (Jeugd) opende zaterdag de zevende editie van het Kinderrechtenfestival, dat doorloopt tot aan de voorjaarsvakantie. Het festival wordt al die jaren georganiseerd door de vrouwen van de Dordtse Diamanten, met drijvende kracht Gilian Kleinmoedig. Caroline, die er voor het eerst als vrijwilliger bij is, vertelt over deze editie: “Iedere maand komt Kunsteducatie Nederland twee keer naar de Koloriet voor een creatieve workshop. Telkens pakken we één van de thema’s aan, maar dan door het positief te draaien. Sexting is komt bijvoorbeeld aan bod in een workshop fotograferen met je mobiel. Dus in eerste instantie: hoe maak je toffe foto’s met je telefoon. Maar onderliggend de boodschap: stuur nooit naaktfoto’s door. Een ander voorbeeld: in een workshop werken aan positieve raps en daarmee drill-rap ter sprake brengen. Of een kookworkshop, waarbij ter sprake komt dat messen thuishoren in de keuken.”

DoesLief
Alle workshops hebben als overkoepelend thema #DoesLief, met respect. “Er zal ook zeker aandacht zijn voor respectvol taalgebruik”, zegt Caroline. “Als je hoort hoe vaak er gescholden wordt met ‘homo’ en hoe vaak te pas en te onpas het woord ‘kanker’ valt, is daar een wereld te winnen. Vaak is dit overigens onbewust kwetsend.” In dit licht is het voor de hand liggend dat het goede doel dat dit jaar aan het Kinderrechtenfestival is gekoppeld Kika is. “De kinderen verkopen voor een euro hartjes. De wethouder kocht zaterdag het eerste. Aan het eind van het festival maken we de opbrengst bekend. Dat doen we tijdens een festijn in het laatste weekend van de voorjaarsvakantie. Dan laten de kinderen ook zien wat ze tijdens de workshops hebben geleerd. We hopen dat zij zo een soort ambassadeurs worden.”

Betrokken
Bij het traject zijn ook scholen, de wijkagent en de gemeente betrokken. “En de rest van de wijk zoveel mogelijk”, hoopt Caroline. “In eerste instantie is het bedoeld voor de kinderen in Krispijn. Maar als kan, wordt een uitbreiding naar andere wijken zeker bekeken.” In Krispijn was de start afgelopen zaterdag met ruim tachtig deelnemende kinderen in ieder geval zeer positief. Dat ging onder meer gepaard met flink wat tromgeroffel.

Zie meer foto’s in de Dordt Centraal van deze week!