Actueel

reageer als eerstwo 28 jul 2021

Lichte stijging van corona-opnames

DORDRECHT – Het Albert Schweitzer ziekenhuis zag gisteren en eergisteren een klein piekje in nieuwe coronapatiënten die moesten worden opgenomen. Het is echter goed te behappen en nog geen reden tot extra maatregelen, laat bedrijfsleider van de verpleegafdelingen Marcel Remijn weten.

Eerder deze maand bereikte het ziekenhuis in Dordrecht het memorabele aantal van nul coronapatiënten, afgezien van enkele IC-patiënten die al lange tijd opgenomen zijn. Gisteren was het aantal weer opgelopen tot zeven. “Dat komt mede doordat we de afgelopen dagen enkele patiënten hebben overgenomen van Rotterdamse ziekenhuizen”, aldus Remijn. “Zij hadden daar te maken met een te grote druk op de Spoedeisende Hulp-afdelingen door een plots stijgend aanbod van coronapatiënten. Wij zien die toename in ons eigen verzorgingsgebied niet.”

De verwachting is ook niet dat die komt, althans niet zorgwekkend. Een kortstondige piek in de opnames werd twee weken geleden al voorspeld. Remijn: “Het is een gevolg van het landelijk stijgende aantal besmettingen. Maar dit vertaalt zich bij lange na niet meer in zo veel ziekenhuisopnames als tijdens de eerste tot en met de derde coronagolf.” Het RIVM liet weten dat ziekenhuizen rekening moesten houden met 800 opnames rond deze tijd. Gedeeld door zo’n tachtig ziekenhuizen in het land, krijgt elk ziekenhuis er dan globaal tien. “Die patiënten kunnen mee in de gewone stroom van spoedgevallen, waar we altijd op voorbereid moeten zijn”, relativeert Remijn.

Het huidige landelijke beeld – ondanks de zorgwekkende signalen over code rood en reisbeperkingen – is dat lang niet meer zo veel mensen erg ziek worden door corona. De kwetsbare groepen zijn al op grote schaal gevaccineerd. Remijn: “In het Albert Schweitzer ziekenhuis tuigen we momenteel dan ook niets extra’s op. Uiteraard nemen we onze verantwoordelijkheid door bij te springen als andere ziekenhuizen klem zitten. Maar onze operaties die gepland staan, gaan door. Extra bedden reserveren voor corona is op dit moment niet nodig.”

Geef een antwoord