DORDRECHT – Tijdens het openingsfeestje van de Leespods in Stadsbibliotheek Dordrecht zijn er ruim 40 inzendingen binnengekomen om de vier pods een naam te geven. Lilly van de Ven kwam als winnaar uit de bus en bedacht de volgende namen: Boekenlaar, Ontmoetelaar, Dromenlaar en Lezelaar. Lilly won met deze prijsvraag niet alleen het Gouden Griffel boek Gozert, maar de namen staan ook als echte ‘straatnaambordjes’ op de Leespods zelf. De Leespods zijn één van de wensen van de Kinderraad waar de Bibliotheek AanZet mee aan de slag is gegaan.

Alle kinderen tot en met 12 jaar waren de afgelopen tijd uitgenodigd om de Leespods te komen testen op de jeugdafdeling in Stadsbibliotheek Dordrecht. De Leespods zijn kleurrijke chillplekken waar kinderen eindeloos in kunnen wegdromen. Het enige probleem: ze hadden nog geen naam. Daarom konden kinderen meedoen aan een prijsvraag om de leukste naam te bedenken voor de vier pods. De winnaar is Lilly van de Ven uit Dordrecht. Al tijdens de openingsdag ontdekte de bibliotheek dat er veel gebruik werd gemaakt van het meubilair. ‘De pods nodigen dan ook echt uit tot interactie: erin zitten, erop klimmen, vanaf glijden etc. Dit sluit volledig aan bij één van de wensen die de kinderen uit de Kinderraad aan ons hebben uitgesproken: ‘fijne leesplekjes voor ons!’.’

Experiment met ProBiblio

De Leespods zijn door ProBiblio, vanuit het innovatieproject De Nieuwe Leest, beschikbaar gesteld aan de Bibiotheek AanZet. Met de Leespods kunnen bibliotheken hun ruimte in korte tijd omtoveren tot een uitnodigende plek. Het speelse meubilair is erg geschikt om de doelgroep te verrassen en aan te trekken én om hun leesplezier te vergroten. De pods staan al vanaf 10 november te stralen op de jeugdafdeling in en zijn nog de hele maand januari in de Stadsbibliotheek te vinden. Deze Leespods zijn een mooi experiment samen met de doelgroep, als voorbereiding op de verhuizing naar het Huis van Stad en Regio.
Winnares Lilly van de Ven en Winny te Kloese, Programmamanager Jeugd van de Bibliotheek AanZet.