DORDRECHT – Het Eiland van Dordrecht kent een rijk planten- en dierenleven. Daar kunnen Dordtenaren volop mee kennismaken tijdens het allereerste Weekend van de Biodiversiteit. Op 13, 14 en 15 mei kan je kiezen uit meer dan vijftig activiteiten verspreid over het eiland. Een tiental Dordtse groene organisaties en de gemeente organiseren ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Voor zowel de vroege vogels als de nachtvlinders.

Ben je jong of oud, sta je liever met de voeten in de klei of glijdt je liever peddelend in een kano over het maanverlichte water? Wil je liever culinair aan de slag, iets doen met een creatief of technisch talent of je laten verrassen door een boeiende verteller? Het kan állemaal tijdens een van de vele workshops in het Weekend van de Biodiversiteit. In elke wijk van Dordrecht zijn er activiteiten met voor iedereen wel wat interessants. Met het weekend vragen gemeente en verschillende natuurorganisaties aandacht voor de planten en dieren op het Eiland van Dordrecht. Een speciale werkgroep heeft het weekend georganiseerd om Dordtenaren zich meer bewust te maken van het belang van de natuur. Alle excursies en activiteiten zijn erop gericht om te ervaren hoe bijzonder de natuur is.

Wat is biodiversiteit?

In Dordrecht komen bijzondere planten en dieren voor, zoals de bever en de dotterbloem. Verscheidenheid in wilde planten en dieren noemen we ‘biodiversiteit’. Een goede biodiversiteit is belangrijk voor het klimaat en voor een gezonde leefomgeving voor zowel planten, dieren als mensen.

In heel Nederland staat de biodiversiteit onder druk. Veel soorten planten en dieren zijn zeldzaam geworden of al uitgestorven. Het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit op het eiland is daarom belangrijk. Er is nog veel onbekend over de biodiversiteit op ons eiland. Zo weten we niet welke bijen hier wel of niet voorkomen. Wel is bekend dat de insecten het in het algemeen moeilijk hebben.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen nu al een kijkje nemen in het aanbod van activiteiten en zich vast aanmelden voor deelname. Een overzicht van alle activiteiten en meer informatie is te vinden op groenblauwdordrecht.nl. Vrijdag 13 mei is de start van het weekend met een lezing door oud-boswachter Jacques van der Neut. Hij vertelt over de natuur op het eiland met als titel: ‘Over tuinvlieders, Hollands kant en gifgroene lawaaimakers’. Tijdens de lezing toont hij vele foto’s en video’s van het bijzondere plant- en dierenrijk op het eiland. De openingsavond is van 20.00 tot 21.30 uur in de Trinitatiskapel, Vriesestraat 22.