Actueel

reageer als eerstvr 18 okt 2019

‘Maak van de N3 geen melkkoe’

DORDRECHT – “Laat luid en duidelijk weten dat je het er niet mee eens bent”, roept Alexander Kuhlmann, commissielid van de Dordtse VVD, Dordtenaren op. Hij doelt op de verlaging van de maximale snelheid op de N3 van 100 naar 80 kilometer per uur. De gemeente heeft een brief naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat verstuurd met dit verzoek. “Het zou heel goed zijn als mensen van zich laten horen”, stelt Kuhlmann. De VVD is de enige partij in de gemeenteraad die tegen snelheidsverlaging op de randweg is.

Belangrijk argument voor de verlaging is, naast luchtkwaliteit en geluidshinder, de stikstofproblematiek. “Als er langzamer wordt gereden vermindert de uitstoot, zo is de gedachte. De N3 nodigt uit om 100 kilometer per uur te rijden. De meeste automobilisten houden zich hier keurig aan. Als de snelheid wordt verlaagd zal er niet veel veranderen, tenzij er overal flitspalen worden neergezet. In dat geval wordt het de zoveelste melkkoe”, stelt het commissielid. De snelheidsverlaging noemt hij symboolpolitiek. “Je hebt het over 6,3 kilometer. Dat is zo’n klein stukje, het zal weinig verschil maken in de stikstofproblematiek.”

Gatenkaas

De N3 wordt de komende jaren gerenoveerd. Een goede zaak vindt Kuhlmann. “De weg lijkt nu op een stuk gatenkaas. Ook wij vinden dat er in nieuw en stil asfalt geïnvesteerd moet worden omdat omwonenden hinder ondervinden. Maar 80 op de randweg, dat is een slecht idee. Natuurlijk, in woonwijken rijd je rustig, 30 of 50 kilometer per uur, maar daarbuiten moet je kunnen doorrijden.” Hij wil andere tegenstanders laten weten dat er in ieder geval één partij is die tegen is. “En wellicht kunnen zij onze steunbetuiging goed gebruiken…Het is nog geen uitgemaakte zaak.”

Timing

De gemeente Dordrecht diende het verzoek twee jaar geleden ook in. Toen werd dat afgewezen door het ministerie. Met het oog op de luchtkwaliteit doet het college nu opnieuw een poging. Qua timing een goed moment, gezien de actuele stikstofproblematiek, maar ook het feit dat er volgend jaar groot onderhoud wordt gepleegd aan de randweg.

 

 

Geef een reactie