DORDRECHT – Onder Dordtenaren die ieder jaar reikhalzend uitzien naar de opening van het Wantijbad is behoorlijke onrust ontstaan. Het bestuur van Stichting Wantijbad is formeel per 1 januari afgetreden vanwege het tekort dat afgelopen jaar is ontstaan. Het Meerjarig Onderhoudsplan liep in 2023 af. Er is door het bestuur een nieuw plan gemaakt en dat gaat uit van 160.000 euro die jaarlijks noodzakelijk is voor het onderhoud en beheer van het enige buitenbad in Dordrecht. De gemeente is eigenaar van het zwembad, maar heeft vorig jaar verzuimd de subsidie voor het zwembad te verhogen met 50.000 euro per jaar. (Dronefoto: Stolk Fotografie) 

 

Eric Lagarde is penningmeester van de stichting: “We zijn in gesprek met de verantwoordelijke ambtenaar en eigenlijk is het beter nu niets te zeggen. We hebben ons formele aftreden als bestuur opgeschort tot er duidelijkheid is. Ik hoop dat die duidelijkheid deze week komt. Om het bad in mei te kunnen openen is er niet veel tijd over om te besluiten welke kant het opgaat.” Volgens Lagarde is er vorig jaar formeel een tekort ontstaan omdat de jaarlijkse subsidie van 110.000 euro niet verhoogd is. Behalve de kosten voor onderhoud en beheer, waarvoor de gemeente als eigenaar verantwoordelijk is, dragen wij als vrijwillig bestuur de operationele kosten. Dat zijn de kosten van inkoop, zoals chloor en personele lasten. Het is de bedoeling dat die kosten gedekt worden uit de verkoop van kaartjes en abonnementen. Omdat het bad een onverwarmd zwembad is, zijn de opbrengsten natuurlijk behoorlijk weersafhankelijk.”

 

Steunbetuiging

De PvdA-fractie in Dordrecht heeft een steunbetuigingsactie gemaakt op haar website: dordrecht.pvda.nl. Volgens de penningmeester is het tekenen van die steunbetuiging zeker nuttig, omdat uiteindelijk de gemeenteraad de doorslag zal geven of er meer geld beschikbaar wordt gesteld voor het Wantijbad. “Een crowdfunding lijkt me geen oplossing, want dat is geen structureel geld en daarnaast ligt de verantwoording voor het onderhoud bij de eigenaar van het bad, de gemeente. Op dit moment zou onder andere de coating van het bad opnieuw aangebracht moeten worden. Of daarvoor nog genoeg tijd is, voor de opening in mei, is de vraag. Als er meer geld beschikbaar komt, zouden we eventueel deze zomer nog met een tijdelijke reparatie van plekken in die coating kunnen volstaan.”

 

Stichting sinds ‘75

Het Wantijbad is tussen 1933 en 1936 gebouwd naar een ontwerp architect Allard Argelo, die later regelmatig samenwerkte met de beroemde architect Sybold van Ravesteyn. In 1936 ging het als gemeentelijk zwembad open. In 1971 sloot de gemeente het Wantijbad, omdat zij dacht dat er voldoende zwemgelegenheid in Dordrecht was. Na diverse acties van betrokken Dordtenaren is het bad in 1975 heropend en sindsdien onderhouden en geëxploiteerd door Stichting Wantijbad. Deze stichting wordt bestuurd door vrijwilligers. Het Wantijbad voorziet in een behoefte en is zeker ook met de warmere zomers niet meer weg te denken in de Dordtse samenleving.

 

Maatschappelijk belang

De PvdA-fractieleden schrijven op hun steunbetuigingspagina: “Het neerleggen van de taken van het huidige bestuur betekent dat de exploitatie (als het water warm genoeg is kan het Wantijbad met Hemelvaart 2025 of Pinksteren 2025 open) niet voorbereid wordt. Als het Wantijbad in 2025 niet opengaat, dan raakt dat heel veel kinderen, jongeren en gezinnen die in de zomervakantie verkoeling en gezelligheid in het zwembad zoeken.” Daarnaast treft een mogelijke sluiting veel mensen, die dagelijks baantjes trekken in het Wantijbad. Voor de vroege vogelzwemmers betekent het dagelijkse zwemmen een belangrijke sociale ontmoetingsplaats. Eén van de baantjeszwemmers merkt op dat het Wantijbad nog belangrijker is dan voorheen, omdat het “een pfas-vrij alternatief is voor zwemmen in open water zoals de Merwelanden”.

 

Het Wantijbad heeft een belangrijke functie zowel op het vlak van sportiviteit, recreatie en gezondheid. Maar ook sociaal maatschappelijk. De verschillende groepen baantjeszwemmers vormen ieder jaar een hechte groep, waarin ook lief en leed gedeeld worden.