DORDRECHT – Big Rivers is ‘pas’ over ruim een week, maar het podium bij de Grote Kerk is vast opgebouwd. Voorafgaand aan het driedaagse muziekfestival op 15, 16 en 17 juli zijn er in dit ‘openluchttheater’ drie bijzondere evenementen: de stadsopera MARIA keizerin van Dordt (9 en 11 juli), meezingfeest aMeezing (10 juli) én de Dordt Proms (13 juli). Tijd om aMeezing uit te lichten. (Foto: Guus Koenders)

Meezingen gewenst

Big Rivers geeft dit jaar volop de ruimte aan aMeezing. Het uiterst populaire meezingfeest van het festival krijgt op zondagmiddag 10 juli uitgebreid de tijd en ruimte op het Dordt Centrale Stage bij de Grote Kerk. Dat verdient aMeezing ook, al zegt de altijd enthousiaste ‘Mister aMeezing’ John Stinissen het zelf.

Het was weer even wennen, zegt de muzikaal leider van aMeezing. “Het is niet de eerste keer, maar de vorige editie is natuurlijk al weer drie jaar geleden. Daar komt bij dat de koorleden de afgelopen jaren ook nauwelijks hebben kunnen repeteren met hun eigen koor. Maar tegelijkertijd staat iedereen echt te trappelen om weer te kunnen zingen voor en met het Big Rivers-publiek. En dat geldt zeker ook voor mij. Het is iedere keer weer een prachtige ervaring van muzikale verbroedering.”

Hechte ploeg

De repetities voor aMeezing zijn in mei gestart. “Het projectkoor komt in de aanloop naar Big Rivers zes keer bijeen voor repetities”, vertelt Stinissen. “Vijf keer in de bovenzaal van Merz en dan de generale repetitie in BeneVia Muziekcentrum. Een hele uitdaging om het in die zes keer helemaal goed ingestudeerd te hebben. Het voordeel is wel dat pakweg 80 procent van de ongeveer 75 koorleden al eerder heeft meegezongen in het projectkoor van aMeezing en dat de meesten van hen ook in andere koren zingen. Het is een heel gezellige, hechte ploeg.”

Levenslied, musical en opera

Ruim drie uur is er dit jaar op het grote podium bij de grote kerk ingeruimd voor het meezingfeest, waarmee het is in wezen is gepromoveerd van programmaonderdeel tot sub-evenement. De inloop in de Grotekerkstuin is vanaf 13.00 uur, het programma duurt van 13.30 tot ongeveer 16.30 uur. Daarin komt een zeer gevarieerd repertoire langs van herkenbare en dus meezingbare nummers voorbij. “Het gaat van Droomland en De Clown, naar Tomorrow uit de musical Annie en The Circle of Life uit The Lion King, en van Let Me Entertain You van Robbie Williams en Viva La Vida van Coldplay naar het Slavenkoor uit Verdi’s opera Nabucco. Meezingen is de bedoeling, maar als je gewoon wilt luisteren, is dat natuurlijk op prima.”

Vocalisten

Het aMeezing-koor wordt in de rug gesteund door een compleet orkest. Dat is deze editie voor de tweede keer Timbres Divers onder leiding van Ruud van Eeten. Tot wederzijdse tevredenheid, zegt Stinissen. “We kunnen samen lezen en schrijven.” Muzikale medewerking is er ook van de nummers 1 tot en met 3 van de finale van de Silver Talent Show, de zangwedstrijd voor 55-plussers, die in oktober plaatsvond in het Energiehuis: Philp Westerlaken, Carol la Porte en Peter Maunder. “En om het nog extra vocale ‘body’ te geven, komen ook Maarten Teekens en Elisjeba meezingen.”

Leo Schellinger

Op zondag 17 juli wordt er op de Grote Markt een uitgebreid, muzikaal eerbetoon gegeven aan Leo Schellinger. De Dordtse zanger trad liefst achttien keer op op Big Rivers, maar moet nu vanwege stemproblemen afscheid nemen van het Big Rivers-podium. Ook tijdens aMeezing, waar Schellinger de vorige editie met veel plezier aan meewerkte, wordt een muzikaal saluut gebracht aan de kleine grote man. “Speciaal voor hem zingen we een aantal nummers dat hij zelf graag zong, zoals Stand By Me en Bring It On Home To Me”, besluit Stinissen, die nog een tip heeft voor bezoekers: “Kom op tijd als je goed wilt zitten. Op de tribunes in de kerktuin is plaats voor vijfhonderd mensen, op het veld staan tweehonderd stoeltjes en de rest van het publiek staat.” Na aMeezing volgt, ook traditie, voor het projectkoor een korte concerttour langs Dordtse verzorgingshuizen. Daarnaast wordt het koor jaarlijks gevraagd voor het concert van De Zonnebloem in BeneVia.

GROTEKERKSTUIN – DORDT CENTRAAL STAGE

Zondag 10 juli, 13.30-17.00 uur

 

Op de foto: Meezingfeest aMeezing krijgt dit jaar extra de tijd en ruimte tijdens Big Rivers. Leo Schellinger, hier in actie op de editie van 2019, krijgt deze editie een speciaal eerbetoon.