DORDRECHT – Cor de Graag was bijna in staat om via een regenpijp omhoog te klimmen om zijn moeder te kunnen zien. Dit hachelijke avontuur bleef hem bespaard dankzij Riwal, waar hij contact mee opnam. Het bedrijf heeft een hoogwerker beschikbaar gesteld, zodat familieleden van bewoners van woonzorgcentrum Crabbehoven elkaar toch even kunnen zien. Dinsdag stapten de eerste familieleden, waaronder Cor, in ‘de werkbak’ voor dit bijzonder waardevolle moment op hoogte. Vandaag en donderdag staat de hoogwerker ook nog voor de deur van het woonzorgcentrum. 

Heel spannend vond Cor de Graag het om zijn moeder na al die weken weer te kunnen zien. De behoefte aan contact was groot. Zijn andere plannetjes vielen in het water. “Wat kon ik doen? Via de regenpijp omhoog klimmen of een glazenwasser benaderen en dan met de ladder omhoog?” Hij besloot het handiger aan te pakken en Riwal te bellen. “Een mooi, sociaal bedrijf. Ze waren direct enthousiast. Met een uur werd ik al teruggebeld.”

Woonzorgcentrum Crabbehoven vond het ook een heel goed plan. “Ik heb vorige week woensdag contact opgenomen met Riwal. Daarna is het balletje heel snel gaan rollen.” Een medewerker van Riwal is naar de locatie gegaan om de mogelijkheden te bekijken, waarna een TRA (Taak Risico Analyse) is gemaakt, zodat tijdens het bezoek voldaan kan worden aan de veiligheids- en coronamaatregelen “En medewerkers van Crabbehoven hebben alle contactpersonen van de bewoners benaderd en een indeling voor de drie dagen gemaakt.”

Vreugde-explosie

Dinsdag was het dan zover. Elkaar eindelijk even kunnen zien. Zwaaien en handkusjes geven. “Het is lastig om nu contact met mijn moeder te hebben, omdat ze behoorlijk doof is. Je moet eigenlijk recht tegenover haar zitten, wil ze je goed kunnen horen. En met het internet, daar heeft ze niets mee. Ze is 90 jaar. Ik weet dat ze in Crabbehoven heel goed voor haar zorgen. Het zijn ongelooflijke schatten. Ik heb enorm veel respect voor die mensen! Mijn moeder snapt de situatie ook wel, ze hoopt alleen dat het niet te lang gaat duren. Maar je wilt elkaar toch graag even zien. Altijd als ik op bezoek kwam, zag ik een vreugde-explosie op haar gezicht.” Cor hoopt dat het hoogwerker-initiatief landelijk uitgerold kan worden. “Dat hoop ik echt. Ik zou het geweldig vinden als dit door het hele land plaats gaat vinden. Dat zou zó mooi zijn!” En mocht hij zijn moeder de komende tijd niet mogen bezoeken, dan hoopt Cor weer een beroep te mogen doen op Riwal.

Perfect type hoogwerker

“Binnen onze organisatie waren we al aan het nadenken over hoe we mensen in deze bijzondere tijden op efficiënte en veilige wijze zouden kunnen helpen. Het verzoek van Cor de Graag sloot hier naadloos op aan”, vertelt Glenn Verburg, algemeen directeur van Riwal. “We stonden er dus zeker voor open, maar moesten eerst zeker weten dat we de veiligheid, niet alleen op hoogte, maar ook in verband met de coronamaatregelen, kunnen garanderen.” Een ‘opname van de omgeving’ door een Riwal-medewerker volgde en in het assortiment hoogwerkers van Riwal bleek een perfect type te zitten; een hoogwerker met een grotere werkbak, zodat tussen de medewerker van Riwal én het familielid de gepaste afstand van 1,5 meter gehouden kan worden. “We vinden het fijn dat we in deze tijd enige verlichting kunnen bieden. We zijn inmiddels al door verschillende verzorgingstehuizen benaderd. We helpen er graag aan mee, mits we de veiligheid van de betrokkenen kunnen garanderen. Dat is onze hoogste prioriteit.”