DRECHTSTEDEN – De Smart Delta Drechtsteden gaat beter samenwerken om de bouwopgave in de regio te realiseren. Ruim 300 vertegenwoordigers van overheid, onderwijs en bedrijfsleven kwamen afgelopen week bijeen bij Bouwmensen in Hardinxveld-Giessendam. Vertegenwoordigers waren er van ABB Bouwgroep, Gebroeders Blokland, BMN de Klerk, BM van Houweling, BPD, Heijmans, Ooms makelaars, Trivire, Van Wijnen, Vorm, Waltmann makelaars, Woonkracht10 en Smart Delta Drechtsteden. Ook minister Hugo de Jonge en Gedeputeerde van de Provincie Anne Koning waren aanwezig.    

De bouwambitie van het kabinet is hoog; 900.000 nieuwe woningen tot 2030. Daarom deelde het Rijk vorige week vele miljoenen uit aan regio’s voor woningbouw en de bijbehorende infrastructuur. Ook onze regio kwam aan de beurt: Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht kregen een flinke impuls voor de ontwikkeling van de Spoorzone en het gebied langs de MerwedeLingelijn. Maar personeelstekorten, stikstofmaatregelen, bezwaarprocedures en schaarste in bouwmaterialen zijn enkele van de (vele) obstakels die zorgen voor stagnatie in de bouw. Geld alleen kan niet alles oplossen.

De Jonge: “De gemaakte plannen zijn pas echt als we ze gaan realiseren. En dat is hard nodig. 900.000 is geen lukraak getal. In de afgelopen jaren is er een tekort ontstaan van 300.000 woningen. 125.000 woningen moeten erbij door sloop van slechte woningvoorraad. De verwachte groei de komende jaren vereist nog eens 475.000 woningen extra. Door de ontwikkelingen in 2022 is de opgave echter nog moeilijker geworden, dan het begin dit jaar al leek. Dit vereist van iedereen de houding ‘Hoe kan het wel?’. Het allerbelangrijkste is dat we hiervoor concreet worden over locaties. Daarvoor zijn gesprekken nodig tussen lokale overheden en marktpartijen.”

Koning: “De wereld buiten verdient meer woningen. Dus we gaan op zoek naar oplossingen om het volgend jaar nog beter te doen dan dit jaar. Niet alleen als overheden en niet alleen als bouwers en ontwikkelaars, maar met elkaar. Ik ben heel trots op wat er al gebeurt om het voor elkaar te krijgen. Nieuwe ontwikkelingen die ik hier voorbij zie komen zoals biobased bouwen, bieden nieuwe kansen.” Aan het eind van de bijeenkomst sloegen een aantal aanwezigen symbolisch spijkers in een blok hout als symbool van de start van de Regionale Bouwtafel in oprichting. Regiovoorzitter Wouter Kolff: “Dit initiatief gaat ons helpen om onze bouwopgave te realiseren. Deze enorme klus kunnen we alleen maar klaren als we de handen ineen slaan.”