DORDRECHT – Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bracht woensdag een werkbezoek aan de Dordtse Spoorzone. (Foto’s: Stolk Fotografie)

In de Spoorzone liggen vier ontwikkelingsgebieden: het Stationsgebied, het Maasterras, Leerpark/Gezondheidspark en Amstelwijck. Wethouder Maarten Burggraaf (Stadsontwikkeling): “Het gebied rondom het spoor lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende plek om te ontwikkelen, maar het tegendeel is waar. Het is goed bereikbaar, dicht bij voorzieningen, de oude binnenstad, het water en het buitengebied. Het biedt 7,5 kilometer aan kansen. In Amstelwijck wordt al druk gebouwd, daar levert ABB dit jaar de eerste woningen op. En ook op het Leerpark gaan de eerste heipalen de grond in. Daarnaast zijn er nog ruim 2.000 woningen in voorbereiding: Thureborgh, Crownpoint op de Spuiboulevard en op het Maasterras fase 1. Voor die laatste en voor de Spuiboulevard hebben we woningbouwimpuls-subsidies gekregen. We zijn er trots op om dit aan de minister te kunnen laten zien. Met steun van marktpartijen, provincie Zuid-Holland en het Rijk kunnen we de plannen verder versnellen en samen de Dordtse Spoorzone transformeren tot een aantrekkelijke, groene en levendige plek om te wonen en te werken.”

Leerpark
Op het Leerpark wordt op een vernieuwende manier het woningtekort opgepakt. Wethouder Peter Heijkoop (Wonen): “Net als op veel plekken in Nederland is in Dordrecht veel vraag naar betaalbare woningen voor studenten en starters. We hebben de handen ineengeslagen met ontwikkelcombinatie Leerpark BV en woningencorporatie Trivire en bouwen hier nu 333 modulaire, kleine, duurzame en betaalbare woningen. Reguliere woningbouw bleek moeilijk op dit kavel, maar tijdelijke woningen voor een periode van 15 jaar waren wél mogelijk.”

Samenwerken
Tijdens het werkbezoek was niet alleen aandacht voor Dordrecht, maar ook voor de ontwikkeling van de hele regio. De Spoorzone is een van de projecten van Smart Delta Drechtsteden en de Verstedelijkingsalliantie, waarin Dordrecht, Leiden, Den Haag, Rijswijk, Delft, Zoetermeer, Schiedam en Rotterdam samenwerken met de provincie Zuid-Holland. Wouter Kolff (voorzitter Smart Delta Drechtsteden): “De zeven Drechtsteden zijn individuele gemeenten met een eigen identiteit. Maar ze hebben ook veel overeenkomsten, de ligging aan het water en onze wortels in de maakindustrie. En we kennen dezelfde uitdagingen. Kansen voor wonen, bereikbaarheid, werkgelegenheid en onderwijs gaan vaak over de grenzen van gemeenten heen. Door samen te werken op deze vlakken, versterken we onze regio én onze individuele gemeenten.”